Museu de Belles Arts de Budapest

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióMuseu de Belles Arts de Budapest
Szépművészeti Múzeum

Entrada al museu
Dades
Tipusmuseu d'art
museu nacional Modifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaGalleria nazionale (it) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creació1906
FundadorLajos Kossuth Modifica el valor a Wikidata
Activitat
ÀmbitMuseu d'art
Governança corporativa
Seu 
Gerent/directorLászló Baán
Propietari de
Altres
Número de telèfon+36 1 469 7100 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webWeb oficial
Facebook: szepmuveszeti Instagram: szepmuveszeti Youtube: UCtDEunkdtlzAgGG8ivLqRoQ Modifica el valor a Wikidata

El Museu de Belles Arts de Budapest (en hongarès: Szépművészeti Múzeum) és un museu ubicat a la plaça dels Herois de Budapest, la capital d'Hongria, afrontat a la Galeria d'Art.

Va ser erigit amb plànols d'Albert Schickedanz i Fülöp Herzog en un estil eclèctic dins el neoclassicisme, entre 1900 i 1906. La col·lecció del museu està formada per art internacional, a més de l'hongarès, i inclou tots els períodes de l'art europeu, amb un patrimoni de més de 100.000 obres. La col·lecció està composta per l'addició de diverses col·leccions més antigues, com les del castell de Buda, el patrimoni Esterházy de Galántha i el Zichy, així com donacions de col·leccionistes individuals. La institució va celebrar el seu centenari el 2006.

Departaments del museu[modifica]

Una de las sales del museu
Galeria de pintura antiga
La Mare de Déu d'Esterhazy de Rafael
Passadís del museu

La col·lecció del museu està divideix en sis departaments: egipci, antic, galeria d'escultura antiga, galeria de pintura antiga, col·lecció moderna i col·lecció gràfica.

Art egipci
La galeria té la segona col·lecció d'art egipci més gran de l'Europa central. Comprèn un nombre de col·leccions adquirides per l'egiptòleg hongarès Eduard Mahler durant els anys 1930. Excavacions posteriors en territori egipci han augmentat la col·lecció. Algunes de les peces més interessants són els sarcòfags de mòmia pintats.
Col·lecció antiga
El nucli de la col·lecció es va formar amb peces adquirides per Paul Arndt, un classicista de Múnic. L'exposició inclou principalment obres de l'antiga Grècia i Roma. La peça més destacada és l'estàtua de marbre del segle iii titulada el ballarí de Budapest. Les col·leccions xipriota i micènica també destaquen, així com les ceràmiques i els bronzes.
Pintures antigues
El desenvolupament de la pintura europea dels segles XIII al XVIII està representat per unes tres mil peces. El nucli de la col·lecció prové de les adquisicions del patrimoni dels Esterhazy. La col·lecció es divideix en art italià, alemany, neerlandès, flamenc, francès, anglès i espanyol. Entre les obres més destacades cal esmentar la Mare de Déu de Esterhazy de Rafael, diverses pintures destacades de Sebastiano del Piombo, una «Nativitat» de Bronzino, un Autoretrat de Dürer, La predicació de sant Joan Baptista de Pieter Brueghel el Vell, i altres obres de pintors reconeguts com Rembrandt, Poussin, Giambattista Pittoni, i Giambattista Tiepolo, amb el Sant Jaume el Major derrotant els moros. A l'anomenada Galeria Moderna s'exhibeixen il·lustres exemples del segle xix francès, des de Delacroix fins a obres de Toulouse-Lautrec i Cézanne. La col·lecció de pintura espanyola és possiblement la millor d'Europa de l'Est, juntament amb la de l'Ermitage. Inclou exemples medievals de l'àrea valenciana, i obres d'El Greco, Luis Tristán, Velázquez, Zurbarán, José de Ribera, Juan Carreño de Miranda i una nodrida presència de pintures de Goya.
Escultura antiga
La principal secció de la col·lecció està dedicada a peces que van des de l'edat mitjana fins al segle xvii. Es basa en la col·lecció italiana de Karoly Pulszky i la col·lecció de bronzes de Istvan Ferenczy. D'aquesta última prové un dels tresors més preuats, una Petita estàtua eqüestre de Leonardo da Vinci. Una sèrie d'escultures en fusta posen en relleu la secció d'art alemany i austríac.
Arts gràfiques
La col·lecció mostra una selecció de peces seleccionades de la seva àmplia col·lecció, amb uns 10.000 dibuixos i 100.000 gravats, principalment provinents de les adquisicions dels Esterhazy, Istvan Delhaes i Pal Majovsky. Tots els períodes d'art gràfic europeu estan molt ben representats, amb dibuixos, gravats i aiguaforts. Entre les peces destaquen caps de guerrers de Leonardo da Vinci, quinze dibuixos de Rembrandt, dues-centes peces de Goya i aiguatintes franceses.
Galeria moderna
La col·lecció del museu d'art dels segles XIX i XX és menys significativa que les que es troben en altres departaments; és una col·lecció formada més recentment. El gruix de la pintura prové de l'època biedermeier i de l'art francès. D'aquest últim hi ha representants del període romàntic (Eugène Delacroix), l'escola de Barbizon (Camille Corot, Gustave Courbet) i impressionisme (Edouard Manet, Claude Monet, Camille Pissarro, Pierre-Auguste Renoir, Henri de Toulouse-Lautrec). Hi ha una gran col·lecció d'escultures d'Auguste Rodin i Constantin Meunier.
Museu Vasarely
Victor Vasarely el famós artista hongarès, va donar una part significativa de les seves obres a la galeria, que han trobat allotjament permanent fora dels murs de la galeria, a la mansió Zichy, a Óbuda. L'ala de dues plantes de l'edifici és coneguda com el museu Vasarely i és l'únic d'aquest tipus a l'Europa de l'Est.

Directors del museu[modifica]

  • 1906-1914 Ernő Kammerer
  • 1914-1935 Elek Petrovics
  • 1935-1944 Dénes Csánky
  • 1949-1952 Imre Oltványi
  • 1952-1955 Ferenc Redő
  • 1956-1964 Andor Pigler
  • 1964-1984 Klára Garas
  • 1984-1991 Ferenc Merényi
  • 1991-2004 Miklós Mojzer
  • 2004- László Baán

Galeria d'obres rellevants[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Museu de Belles Arts de Budapest