Vés al contingut

Nieman Lab

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Nieman Journalism Lab és un projecte nascut l'any 2008 de la mà de Nieman Foundation for Journalism at Harvard Arxivat 2014-03-20 a Wayback Machine.,[1] primera institució que va impulsar un programa de beques perquè periodistes d'arreu del món poguessin beneficiar-se d'un any d'estudi a la Universitat Harvard.

L'objectiu de Nieman Journalism Lab és ajudar a fer que el periodisme i els mitjans de comunicació tradicionals sàpiguen adaptar-se a l'escenari on-line. A través sobretot de publicacions diàries a la seva pàgina web[2] i la seva activitat a les xarxes socials,[cal citació] posen damunt la taula discussions sobre el futur del periodisme i identifiquen les noves pràctiques i models de negoci que emergeixen com a resposta als canvis que viu la indústria periodística.

Context[modifica]

Internet ha provocat un gir en l'activitat dels mitjans de comunicació tradicionals, els quals han hagut d'adaptar el seu negoci no només a un format on-line sinó a un món multiplataforma.[3]

Les empreses periodístiques d'arreu del món s'han trobat amb dificultats per traslladar part de la seva activitat a la xarxa, en el nou univers de la informació i de la difusió de notícies gratuïtes, en la gran majoria dels casos, i convertir el periodisme digital en un negoci rendible. I a tot això se li pot sumar el canvi en les tendències del públic, amb l'aparició d'un lector o una audiència que està immersa en el món de la immediatesa, que reclama una actualització constant, i la comunicació interactiva.[4]

I aquest context marcat per la gran influència del món digital en l'activitat periodística ha portat a la fi la vida de molts mitjans de comunicació d'arreu del món, els quals no han sabut adaptar el seu negoci a les demandes de la nova societat de la comunicació instantània ni a un univers replet de tota mena de contingut i informació, la majoria d'accés lliure per a tots els usuaris.

Enmig aquests canvis apareix l'equip de Nieman Journalism Lab,[5] el qual analitza quins són els factors que marquen l'èxit i el fracàs de les empreses periodístiques. La pàgina web esdevé un espai d'ajuda per a periodistes i editors que es veuen obligats a reorientar el seu negoci. S'hi publiquen notícies sobre projectes o innovacions que algunes empreses emprenen i que poden ser útils per a d'altres. És per això que l'equip compte molt amb la participació dels seus lectors, als quals els conviden a compartir les seves idees.

Equip[modifica]

L'equip de Nieman Journalism Lab està format pel director del projecte, Joshua Benton, juntament amb tres escriptors: Justin Ellis, Caroline O’Donovan i Joseph Lichterman.

  • Joshua Benton[6], fundador i director de Nieman Journalism Lab a la Universitat Harvard. Abans d'impulsar el projecte havia treballat 10 anys com a periodista d'investigació, columnista i com a corresponsal a 10 països diferents per al diari nord-americà The Dallas Morning News. Anteriorment va ser també periodista i crític de rock al diari The Toledo Blade.
  • Justin Ellis, actual redactor de Nieman Journalism Lab, havia treballat com a periodista i columnista del diari Portland Press Herald i Maine Sunday Telegram. En aquest rotatiu va escriure per a diferents àrees: a la secció de negocis, política, cultura i tecnologia.
  • Caroline O'Donovan,[7] avui redactora de Nieman Journalism Lab, ha escrit anteriorment a diferents mitjans de comunicació: Gaper’s Block, Architect’s Newspaper, Chicagoist, American Public Media’s Marketplace i The New Republic. Destaca el seu interès per les croades medievals a Jerusalem, on es va desplaçar per a estudiar-les.
  • Joseph Lichterman[8], últim dels 4 membres que componen l'equip de Nieman Journalism Lab. Abans d'entrar-hi, va treballar com a periodista a l'agència de notícies Reuters a Detroit, on va cobrir la fallida de la ciutat. Prèviament havia fet de reporter a Automotive News i a Michigan Radio. Destaca també la seva emprenedoria com a editor en cap del diari estudiantil independent a la Universitat de Michigan The Michigan Daily.

Referències[modifica]

  1. «Nieman Foundation for Journalism at Harvard». Arxivat de l'original el 2014-03-20. [Consulta: 16 març 2014].
  2. «Pàgina web Nieman Journalism Lab».
  3. Lafuente, Gumersindo. "Las nuevas redacciones y el periodismo con futuro" [Consulta: 16 març 2014]. 
  4. Fondevila Gascón, Joan Francesc. Adaptació dels gèneres periodístics al periodisme digital: estudi empíric comparatiu. Trípodos, 2009, p. 657-666. ISBN 1138-3305 [Consulta: 16 març 2014].  Arxivat 2014-03-16 a Wayback Machine.
  5. «Entrevista a Joshua Benton, director de Nieman Journalism Lab». Facultat de Comunicació Blanquerna.
  6. «Pàgina web Joshua Benton».
  7. «Pàgina web Caroline O'Donovan».
  8. «Pàgina web Joseph Lichterman».