Operació Vesuvi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarOperació Vesuvi
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusoperació militar Modifica el valor a Wikidata
Data8 setembre Modifica el valor a Wikidata –  4 octubre 1943 Modifica el valor a Wikidata

L'alliberament de Còrsega (nom en clau Operació Vesuvi) durant la Segona Guerra Mundial va ser una operació militar duta a terme entre el 8 de setembre i el 4 d'octubre de 1943 per l'exèrcit de França, per iniciativa del general Henri Giraud, llavors copresident del Comitè Francès d'Alliberament Nacional,[1] malgrat el consell desfavorable del general Charles de Gaulle, també copresident del CFAN, que va considerar l'operació arriscada i volia esperar un acord i una ajuda substancial dels Aliats.[2]

L'operació la va fer part de l'Exèrcit Francès d'Alliberament,[3] amb l'ajuda dels maquis de Còrsega i la complicitat de les Forces Armades Italianes d'ocupació.[4][5] Còrsega es va convertir llavors en una base d'avions pels Aliats, fet que va facilitar l'alliberament d'Itàlia que havia començat uns mesos abans i que s'esperava que s'intensifiqués.[6] Aquesta operació és el primer acte de l'alliberament de França, i posa fi així a un any d'ocupació de l'illa per les forces de l'Eix.

Referències[modifica]

  1. El 31 de juliol de 1943, el CFAN va nomenar el general Henri Giraud comandant en cap de totes les forces combatents franceses, és a dir, no tan sols l'exèrcit africà sinó que també els 23.000 combatents de les forces franceses lliures.
  2. Général Henri Giraud, Alger 1942-1944.
  3. Especialment l'Exèrcit d'Àfrica, reunit a partir de l'1 d'agost de 1943 amb les Forces franceses lliures de De Gaulle per formar l'Exèrcit francès d'alliberament.
  4. Paul Gaujac, L'Armée de la victoire, Lavauzelle, 1984, p. 138-163
  5. Giovanni Magli, Le truppe italiane in Corsica, p. 50, Lecce, Tipografia Scuola AUC, 1950.
  6. El 21 de novembre de 1943, el general Giraud va enviar els Cossos expedicionaris francesos a Itàlia sota el comandament del general Juin, i va desenvolupar el pla d'ofensiva que va permetre als francesos ser els primers en trencar la línia Gustav i obrir el camí cap a Roma.