Operación de quiste hidatídico de pulmón

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaOperación de quiste hidatídico de pulmón
Fitxa
DireccióEugène Py Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenArgentina Modifica el valor a Wikidata
Estrena1899 Modifica el valor a Wikidata
Durada7 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredocumental Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt5865306 Letterboxd: pulmonary-hydatid-cyst-operation TMDB.org: 470714 Modifica el valor a Wikidata

Operación de quiste hidatídico de pulmón, realitzada en 1899 -algunes fonts assenyalen que va poder ser en 1900-, és un film argentí en blanc i negre, sense so, rodat pel camerògraf Eugenio Py, sent la primera pel·lícula en la qual es va filmar una operació quirúrgica, a càrrec del cirurgià Alejandro Posadas.[1]

El camerògraf va utilitzar un "Cronofotógrafo Elgé", desenvolupat per Léon Gaumont. La pel·lícula, de menys de dos minuts de durada, es va extraviar i va ser rescatada abans de la demolició del vell Hospital de Clínicas de la Universitat de Buenos Aires. Ha estat reconegut per les cinemateques de l'Argentina, París i Bèlgica com el primer document fílmic d'una cirurgia en el món.[1][2][3] L'operació va ser realitzada en l'esmentat hospital, al costat d'una finestra per la qual entrava la llum del sol, l'única il·luminació que s'utilitzava en aquesta època.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Pignatelli, Adrián. «Así fue la primera operación filmada de la historia de la medicina: se hizo en Buenos Aires hace más de 120 años», 5 enero 2020. [Consulta: 12 novembre 2021].
  2. Finkielman, Jorge. The Film Industry in Argentina: An Illustrated Cultural History. Jefferson, Carolina del Norte: McFarland, 2004. 
  3. . Ediciones del Jilguero. ISBN 987-95786-5-1. 

Enllaços externs[modifica]