Orcera

Plantilla:Infotaula geografia políticaOrcera
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 19′ 04″ N, 2° 39′ 40″ O / 38.3178°N,2.6612°O / 38.3178; -2.6612
EstatEspanya
Comunitat autònomaAndalusia
ProvínciaProvíncia de Jaén Modifica el valor a Wikidata
CapitalOrcera Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població1.735 (2023) Modifica el valor a Wikidata (13,76 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície126,1 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud796 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcalde Modifica el valor a WikidataSergio Rodríguez Tauste Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal23370 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE23065 Modifica el valor a Wikidata

Lloc weborcera.es Modifica el valor a Wikidata

Orcera és un municipi de la província de Jaén (Andalusia), pertanyent a la Sierra de Segura. Segons fonts de l'INE, el 2005 tenia 2.117 habitants.

El seu terme municipal, de 126 km² es troba seccionat en dos. L'enclavament suroriental, en el qual se situa el nucli de població, es troba dintre del Parc Natural de la Serra de Cazorla.

A la seva Plaça de Bous va existir el Monestir Franciscà de La nostra Senyora de la Penya. En la sagristia d'aquest monestir es van reunir els procuradors de les viles del comú per elaborar, en 1580, les "Ordenances del Comú del Segura i la seva terra", amb la finalitat de guardar, conservar i administrar les muntanyes de Segura. Més tard, quan es va crear la Província Marítima de Segura de la Serra, la seu i el ministre residien en Orcera, que llavors era un raval de Segura.

Entre els monuments cal destacar l'església de La nostra Senyora de l'Asunción, del segle xvi, la portada del qual pertanyia al desaparegut convent de Santa María de la Penya. La torre del campanar procedeix així mateix d'una torre del castell que va existir en Orcera. Aquesta església és considerada Monument Nacional. Cal destacar també la Font de los chorros, del segle xvi, rematada per tres pinyes i un escut, l'Ermita del Calvari i les Torres de Santa Catalina, d'origen àrab.

Orcera té moltes zones pintoresques i paratges interessants, entre els quals cal esmentar Armujo, amb una enorme piscina fluvial, els Estrets, Navalcaballo, Valdemarín, Linarejos i la Hueta.

Persones il·lustres[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orcera