Orsola Benincasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaOrsola Benincasa

Retrat de la fundadora, d'una pintura del s. XVII Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementOrsola Benincasa
21 octubre 1547 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Cetara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 octubre 1618 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Nàpols (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEsglésia de la Immaculada (Istituto Suor Orsola Benincasa, Nàpols) 
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perFundadora de les Germanes Teatines
Activitat
Ocupaciómonja Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósEremites de la Immaculada Concepció
verge i fundadora
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióProclamada venerable el 7 d'agost de 1793
Festivitat20 d'octubre
IconografiaHàbit de monja teatina, pregant

Orsola Benincasa (Nàpols, 21 d'octubre de 1547 - 20 d'octubre de 1618) fou una religiosa i mística napolitana, fundadora de les Eremites i Oblates de la Immaculada Concepció, avui Germanes Teatines de la Immaculada Concepció de Maria Verge. Ha estat proclamada venerable per l'Església catòlica.[1]

Sor Orsola representa en el panorama religiós de la Nàpols de la Contrareforma l'expressió i la voluntat d'una religiositat autònoma que la institució de l'Església no admeté; per això es proposà reintegrar la religiosa dins dels límits de l'obediència a l'autoritat.[2]

Biografia[modifica]

Orsola Benincasa va néixer a Nàpols, filla de Girolamo, originari de Siena, i emparentat amb Santa Caterina de Siena, i de Vincenza Genuina. Dotada de gran fervor religiós, de jove volgué ingressar en les Clarisses Caputxines de Santa Maria di Gerusalemme, però no hi fou acceptada. El 1581 va retirar-se a un eremitori al Castel Sant'Elmo, al turó del Vomero, adquirint fama de santedat i atraient moltes deixebles.

Després d'una experìència mística, el 3 de maig del 1582 fou rebuda a Frascati per Gregori XIII, a qui comunicà que havia rebut de Déu l'encàrrec de fer-li arribar la necessitat de reforma de tota l'Església Catòlica Romana. Fou examinada per una comissió, de la qual formaven part Giulio Antonio Santorio i Felip Neri, que en reconegueren la virtut.

Va tornar a Nàpols i el 1582 va fundar la congregació religiosa de les Oblates de la Santíssima Concepció de Maria, germanes de vida activa dedicades a l'educació de les nenes. Una nova visió, el 2 de febrer de 1617, va fer que fundés les Eremites de la Immaculada Concepció de Maria Verge, monges de vida contemplativa i clausura, dedicades a la pregària, per donar suport espiritual a la tasca de les Oblates.

Abans de morir, Benincasa va demanar que les seves religioses estiguessin sota el govern i la direcció espiritual dels Clergues Regulars Teatins, però els teatins van refusar-ho, ja que les seves constitucions ho impedien. Només el 1633 van obtenir l'autorització d'Urbà VIII, i les Oblates i Eremites van quedar sota la jurisdicció dels teatins, passant a ésser conegudes com a Teatines.

Morí a Nàpols el 20 d'octubre de 1618.

Veneració[modifica]

Les virtuts heroiques d'Orsola Benincasa foren proclamades el 7 d'agost de 1793 a l'església teatina de Sant'Andrea della Valle (Roma) per Pius VI, convertint-se en venerable.

Complex Orsola Benincasa, a Nàpols, antic convent de les Eremites Teatines i lloc d'enterrament de la fundadora.

La Universitat[modifica]

A la ciutat de Nàpols hi ha la Universitat privada Suor Orsola Benincasa (en italià Università degli Studi Suor Orsola Benincasa, UNISOB), fundada el 1885, que ofereix estudis jurídics, humanitats i ciències de l'educació, psicològiques i de la comunicació. La seu ocupa dos monestirs fundats entre els segles XVI i XVII per Orsula Benincasa, dins de la Ciutadella Monàstica que avui porta el seu nom.[2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Carácter propio de los centros educativos de las Religiosas Teatinas. Venerable Úrsula Benincasa, Fundadora de la Congregación.» (en castellà) pàg. 9-12. Religiosas Teatinas. [Consulta: 4 setembre 2023].
  2. 2,0 2,1 «Ateneo - Chi siamo - Storia» (en italià). UNISOB Napoli. [Consulta: 4 setembre 2023].

Bibliografia[modifica]