Osteocondrosi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaOsteocondrosi
Tipusmalaltia òssia isquèmica i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatreumatologia i ortopèdia Modifica el valor a Wikidata
Clínica
Símptomesnecrosi Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10M93.9 i M92 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9732.6 Modifica el valor a Wikidata
CIAPL94 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0276149 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB9320 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD055034 Modifica el valor a Wikidata
Orphanet399319 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0029429, C0158445 i C0022765 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:8125 Modifica el valor a Wikidata
Lesió típica d'osteocondrosis en el cartíleg articular.

Les osteocondrosis són una família de malalties ortopèdiques que es produeixen en nens i animals que creixen amb rapidesa, especialment porcs, cavalls i gossos grans. Es caracteritzen per la interrupció de l'aportació sanguínia a l'os, o bé una deficiència en aquesta aportació pel que fa a les exigències de l'os en ràpid creixement.[1] Això es produeix en particular en algunes epífisis, el que ve seguit per una necrosi òssia i posteriorment per una curació mitjançant d'un nou creixement ossi,[2] però que a causa de la forma anòmala com s'ha produït dona lloc a deformitats secuelares i altres problemes. La conseqüències no són especialment greus si el trastorn es produeix en apòfisis extraarticulars,[1] però quan afecta os que està en l'interior d'una articulació la deformitat que quedi la converteix en una articulació incongruent, i això pot provocar una incapacitat greu, a més d'una molt possible aparició prematura d'artrosi.[3]

Tot i que en la pràctica clínica s'empra freqüentment per referir-se a les osteocondrosis el terme osteocondritis, des del punt de vista acadèmic convé entendre per aquestes últimes únicament a les reconegudes com a osteocondritis dissecants. Les osteocondritis dissecants comparteixen el mecanisme causal de les osteocondrosis, (el problema d'aportació vascular durant el creixement), però són peculiars, quant al seu comportament clínic, ja que la seva conseqüència més freqüent és que la zona d'os malalt tendeix a separar-se i despendre's de la resta de l'epífisis, donant lloc a cossos lliures intraarticulars, (també coneguts com a ratolins articulars) que donen lloc a bloquejos articulars i problemes mecànics diversos.

D'altra banda, també es tendeixen a enquadrar en el terme osteocondrosi les epifisitis i les apofisitis per tracció. No obstant això aquestes últimes solen ser extraarticulars (de manera que no provoquen problemes de congruència articular), i en la seva etiologia o causa, el component de dèficit vascular té un paper menor, sent més important el component traumàtic.[1]

Osteocondrosi intraarticulars de major transcendència en humans[modifica]

Epifisitis (o apofisitis) extraarticulars i per tracció[modifica]

Osteocondritis dissecants[modifica]

Es poden presentar en diverses articulacions: genoll, astràgal, al cap del fèmur, al cap de l'húmer.

Bibliografia[modifica]

  • Canale, S. Terry; Beaty, James H. Campbell's Operative Orthopaedics, 12th Edition. Mosby, 2013. ISBN 978-0-323-07243-4. 
  • Weinstein, Stuart L.; Buckwalter, Joseph A. Turek's Orthopaedics: Principles and Their Application. Hardcover, 2005. ISBN 978-0781742986. 

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Osteocondrosi