Vés al contingut

Pa maltès

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarPa maltès
Característiques
País d'origenMalta Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipuspa i aliment Modifica el valor a Wikidata

El pa maltès (maltès: il-ħobż tal-Malti) és un pa cruixent fet de massa mare típic de Malta, generalment cuit en un forn de llenya. Com tot pa, es pot menjar com a acompanyament d'un dinar o farciment; una forma típica de consumir-lo és amb oli d'oliva (Ħobż Biz-żejt), per al que el pa es frega amb tomàquet (com el pa amb tomàquet català) o s'unta amb pasta de tomàquet, i se li afegeix un raig d'oli. De vegades s'omple amb tonyina, olives, tàperes, ceba, bigilla o ġbejna.

Qormi és la principal ciutat de Malta on s'elabora el pa maltès, amb diverses fleques repartides en gairebé tots els racons. Durant el govern dels Cavallers Hospitalers, es coneixia com a Casal Fornaro, molt sembalnt al català que significat «Casal dels forners».[1] Avui dia en Qormi se celebra un festival anual, Lejl f'Casal Fornaro («La nit de Casal Fornaro»), el tercer dissabte d'octubre.

La funció del pa en la política maltesa[modifica]

Alguns dels primers relats descriptius de Malta assenyalen la dependència de el pa que tenien els habitants de l'illa per sobreviure.[2] L'impacte de la liberalització de la importació de grans per part de l'govern colonial britànic en 1837 i la seva incapacitat per proporcionar provisions de aliments bàsics després de la Guerra Mundial, es consideren factors vinculats als disturbis del Sette Giugno .[3][4]

Pa en la llengua maltesa[modifica]

Hi ha una sèrie d'expressions idiomàtiques en l'idioma maltès relacionades amb el pa com a base de la supervivència.[5]

  • Ħobżu maħbuż, «el seu pa està enfornat», per referir-se a una persona adinerada.
  • Tilef ħobżu, «ha perdut el seu pa», que la persona ha perdut la feina.
  • X'ħobż jiekol dan? [6] «Quin pa menja?», Expressió que es diu quan es pregunta pel caràcter d'una persona.
  • Jeħtieġu bħall-ħobż li jiekol, «ho necessita com el seu pa de cada dia», utilitzat quan una persona té una gran necessitat d'alguna cosa.
  • Ħaga li fiha biċċa ħobż ġmielha, «[una cosa] que proporciona molt de pa», s'utilitza per descriure un esforç rendible.
  • Ma fihiex ħobż, «no obté pa», s'utilitza per descriure una empresa sense ànim de lucre.

Referències[modifica]

  1. Cassar Pullicino, J. «Social Aspects of Maltese Nicknames». Scientia, 22, 2, 1956, pàg. 87. Arxivat de l'original el 2021-08-23 [Consulta: 23 agost 2021].
  2. D'Autun, J.Q. The Earliest Description of Malta quoted in Cassar, C. Fenkata: An emblem of Maltese peasant resistance? Còpia de fitxer a la Wayback Machine.
  3. Kliewer, Greta. Maltese Bread: a changing symbol of the island’s identity
  4. Blouet, pp. 188-189
  5. Cassar, C. Fenkata: An emblem of Maltese peasant resistance? Fenkata: An emblem of Maltese peasant resistance? Arxivat 2018-01-13 a Wayback Machine.
  6. Smith. «50 of the world's best breads» (en anglès). CNN Travel, 15-10-2019. [Consulta: 6 novembre 2019].

Bibliografia[modifica]