Pala de rentar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pala de rentar (picar) la roba
Antiga pala de picar la roba

La pala de rentar (la roba), picador, batedor o maçó és un estri fet de fusta, amb forma de pala de forner, però amb el mànec curt, que s'emprava antigament per a rentar la roba a mà, es feia servir picant la roba per fer-ne sortir la brutícia, contra una fusta de rentar, o contra lloses llises existents al mateix safareig.

Això es solia fer en el safareig públic, de manera que cada dona duia la seva fusta de rentar estriada i la pala de rentar amb la qual colpejaven la roba un cop ensabonada. Les dones anaven a rentar al safareig amb els seus cistells plens de roba bruta, la seva banqueta per protegir els genolls i les peces de sabó fetes a casa seva.[1]

S'emprava conjuntament amb una fusta de rentar feta usualment amb un marc de fusta rectangular que portava muntats en la part interior una sèrie de relleus o ondulacions per fregar o atupar la roba ensabonada; aquests relleus podien ser de fusta o de metall.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Donald Davis. Thirteen miles from Suncrest. august house, 1 setembre 1994, p. 38–. ISBN 9780874833799 [Consulta: 7 juny 2011]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pala de rentar