Panè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPanè
Biografia
Naixementsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle V aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata

Panè (en llatí: Panaenus, en grec antic: Πάναινος) fou un destacat pintor atenenc que va florir segons Plini el Vell a l'olimpíada 83, equivalent al 448 aC. Era nebot de Fídies al que va ajudar a decorar el temple de Zeus a Olímpia.

Panè hauria ajudat Fídies a decorar l'estàtua de Zeus, especialment donant color als vestits, i diverses pintures a la rodalia de l'estàtua. Pausànias parla de les pintures de Panè en aquesta zona i diu que eren:

També va pintar a la Stoà Poikile d'Atenes una batalla de Marató, amb una notable millora dels colors, segons Pausànies. Plini també diu que va dibuixar a alguns generals com Milcíades (segurament el Jove), Cal·límac i Cinègir (atenencs) i Datis i Artafernes (perses).

Plini també diu que Panè va pintar una part del temple d'Atena a Elis amb una barreja de llet i safrà, i també que va pintar l'escut de la deessa, escultura feta per Colotes de Paros, que es trobava al mateix temple.

Va participar en un concurs de pintura establert per primera vegada als jocs pítics, a Corint i a Delfos, i es va enfrontar a Timàgores de Calcis, que va obtenir el premi.[1]

Referències[modifica]

  1. Panaenus a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. III Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 107

Bibliografia[modifica]