Paola Elisabetta Cerioli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPaola Elisabetta Cerioli

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementCostanza Cerioli
28 gener 1816 Modifica el valor a Wikidata
Soncino (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 desembre 1865 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Seriate (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonja, religiosa catòlica Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósGermanes de la Sagrada Família de Bèrgam
Santa i Fundadora
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació19 de Marc de 1950 , Roma nomenat per Papa Pius XII
Canonització16 de maig de 2004 , Roma nomenat per Joan Pau II
Festivitat24 de desembre

Paola Elisabetta Cerioli, de naixement Costanza Cerioli (Soncino, 28 de gener de 1816Comonte Seriate, 24 de desembre de 1865), va ser una religiosa italiana, fundador de les congregacions de religiosos i religioses de la Sagrada Família de Bèrgam. Va ser proclamada santa per Joan Pau II el 16 de maig de 2004.

Biografia[modifica]

Costanza Cerioli va néixer el 28 de gener de 1816 a Soncino (Cremona), filla de per pares nobles i rics: Francesco Cerioli i Francesca Corniani.

Era una constitució delicada i delicada. Dels deu als setze anys, va ser confiada a les Germanes de la Visitació d'Alzano, on va destacar per la bondat de l'ànima i la diligència en l'estudi.

Tenia 19 anys quan, el 30 d'abril de 1835, es va casar amb el noble i ric Gaetano Busecchi dels comptes Tassis, que tenia 60 anys (estem en l'època en què els matrimonis eren arreglats per la família) i el seu marit es va traslladar a Comonte des de Seriate, sempre a Bèrgam. Pel que fa al marit, més gran que ella, malalt i espiritualment lluny, Costanza Cerioli va ser sempre generosa, pacient i dòcil. Van tenir tres fills, un que morí tot just néixer, un altre que va sobreviure un any, i el tercer a l'edat de 16 anys. Va enviduar el 25 de desembre de 1854 i, ara sol i rica, tot i que només tenia 38 anys, es va aïllar de la resta del món i va viure retirada a casa seva, dedicant-se a obres de caritat, en les quals va comprometre el seus patrimoni.

Va començar prenent dos orfenats a la casa, que, de seguida, van créixer en nombre, conjuntament amb els encarregats de la seva formació i assistència; per la qual cosa, el 8 de desembre de 1857 va fundar l'Institut de les Germanes de la Sagrada Família, i ella, la vídua Constança, es va fer monja, prenent el nom de Sor Paola Elisabetta. Al cap d'uns anys també va fundar els Germans de la Sagrada Família, dedicats al treball i apostolat en els camps agrícoles.

Va escriure personalment per als seus instituts les regles, que van ser aprovades pel bisbe de Bèrgam; consumint-se en aquest benestar social i activitat religiosa i als 49 anys va morir a Comonte el 24 de desembre de 1865.

Va ser beatificat el 19 de març de 1950 pel papa Pius XII, i va ser proclamada santa pel papa Joan Pau II el 16 de maig de 2004.

Enllaços externs[modifica]

«santa Paola Elisabetta Cerioli». Santi, beati e testimoni - Enciclopedia dei santi.