Vés al contingut

Parc Natural Regional del Pirineu Català

Logotip del parc natural.

El Parc Natural Regional del Pirineu Català (en francès Parc naturel régional des Pyrénées catalanes) és un parc natural situat a la Catalunya del Nord. Creat el 5 de març del 2004, fou el primer parc natural regional de França situat a la serralada pirinenca.

S'estén[1] per 139.000 hectàrees de 66 comunes de la Catalunya del Nord, al departament francès dels Pirineus Orientals. Es distribueix entre les comarques de l'Alta Cerdanya, el Capcir i el Conflent (bàsicament l'Alt Conflent i les Garrotxes).

La seva altitud varia entre els 300 msnm de Vilafranca de Conflent i els 2.922 del Pic Carlit, cosa que garanteix una gran diversitat natural a causa de la gran varietat de microclimes. També reagrupa altres muntanyes destacades, com les del Massís del Canigó, les del Massís del Carlit i els Puigmal, a la carena axial dels Pirineus, grans llacs com els de la Bollosa, Lanós, Matamala o Puigbalador i atraccions turístiques com el tren Groc, els monestirs de Cuixà i de Sant Martí del Canigó o els espais declarats patrimoni mundial de la UNESCO de les fortaleses de Vauban, de Montlluís i de Vilafranca de Conflent.

És, a més, una de les zones més freqüentades pels excursionistes de diferents modalitats (a peu, amb bicicleta de muntanya, amb esquís, amb raquetes de neu...). Igualment, cal comptar-hi cinc zones termals o amb fonts d'aigües calentes (Dorres, Fontpedrosa, Llo, Molig i Vernet), i sis estacions d'esquí (Els Angles, Espai Cambra d'Ase, Font-romeu, Coll de la Llosa, Puigbalador, Coll de la Quillana, la Quillana i Portè - Pimorenc).

Els boscs, principalment de pi negre, omplen el 50% de la seua superfície. La fauna i la flora estan influenciades pel clima de característiques mediterrànies i de muntanya.

Comunes pertanyents al Parc[modifica]

Reserves naturals incloses en el Parc[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Parc Natural Regional del Pirineu Català