Pareherwenemef

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPareherwenemef

Paraherwenemef al mural anomenat "la processó dels prínceps" al gran temple d'Abu Simbel. Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XIII aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIII aC Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióReligió de l'antic Egipte Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteBatalla de Cadeix Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaDinastia XX d'Egipte Modifica el valor a Wikidata
ParesRamsès II Modifica el valor a Wikidata  i Nefertari Modifica el valor a Wikidata
GermansMeritamon, Henuttaui, Ramsès-Meriamon-Nebueben, Merenptah, Meriatum, Khaemwese, Amonherkhepsef, Ramessu, Bintanath i Nebttaui Modifica el valor a Wikidata

Pareheruenemef (també Pre-hir-uonmef,[1] Prehiruenemef, Rehiruenemef[2]) fou el tercer fill de Ramsès II i el segon amb la reina Nefertari i príncep d'Egipte.

Fou un cap militar i va morir abans que el seu pare probablement abans del 30è any de regnat, quant tindria més de 30 anys. Portava el títol de "Primer valent de l'exèrcit" i després de "Primer Conductor de carros del rei".

Biografia[modifica]

Pareheruenemef
en jeroglífic
pAra
Z1
Hr
Z1
R14a
f
A51

Pareheruenemef va estar present a la batalla de Cadeix i es troba representat al temple d'Abu Simbel.[2] A les inscripcions de Cadeix s’hi esmenta l'incident de quan es van capturar dos espies hitites. L'interrogatori va revelar que l'enemic era molt més a prop del que es pensava. La família reial ho aprofita per a fugir ràpidament cap a l'oest, lluny del perill, dirigida pel príncep Pareheruenemef.

El príncep va ser anomenat "Primer valent de l'exèrcit" i més tard es va convertir en "Superintendent del cavall". Finalment, Pareheruenemef es va convertir en el "Primer auriga de Sa Majestat", càrrec que va compartir amb el seu germà Mentu-her-khepeixhef.[1]

Pareherwenemef apareix representat a la façana del petit temple d'Abu Simbel.[2] També apareix a la façana del palau al Ramesseum. Una base d'estàtua de Karnak esmenta Pareheruenemef. Sobre aquesta mateixa base s'hi esmenta una dona anomenada Wadjyt-khati,[3] tot i que no es coneix la seva relació exacta amb el príncep.[4]

Va morir abans que el seu germà gran Amonherkhepsef i que el seu germanastre Ramessu, ja que després de la seva mort, el príncep hereu següent va ser el quart fill, Khaemwese.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Kitchen, 1983, p. 40, 56 i 102.
  2. 2,0 2,1 2,2 Dodson i Hilton, 2004, p. 160-161, 163, 167 i 173.
  3. «Prince Prehirwenemef» (en anglès). Ancient Egypt. [Consulta: 4 març 2021].
  4. Kitchen, 1996.

Bibliografia[modifica]

  • Dodson, Aidan; Hilton, Dyan. The Complete Royal Families of Ancient Egypt (en anglès). Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-05128-3. 
  • Kitchen, Kenneth A. Pharaoh Triumphant: The Life and Times of Ramesses II, King of Egypt (en anglès). Aris & Phillips, 1983. ISBN 978-0-85668-215-5. 
  • Kitchen, Kenneth A. Ramesside Inscriptions, Translated & Annotated, Translations (en anglès). vol. II. Blackwell Publishers, 1996. ISBN 978-0631184270.