Vés al contingut

Part song

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Part song (també partsong) és un terme anglès sense equivalència exacte en català (una traducció seria "cançó amb parts"). Fa referència a una forma de música coral secular a dues o més veus a cappella.[1] En general es tracta de música homofònica amb la primera veu portant la melodia i les altres fent un acompanyant harmònic. Els arranjaments són habitualment per a cor SATB o per a grups corals femenins o masculins.[2]

Particularment es refereix a una forma de cançó anglesa del segle XVI composta per a veus solistes, amb melodies i textos originats en temes tradicionals folklòrics, com obres de John Dowland o William Byrd. Però el terme ha estat utilitzat amb un sentit més ampli i accepcions diverses.

Segles XIX i XX[modifica]

Al segle xix la forma es va utilitzar a Suïssa i Alemanya, on compositors com Franz Schubert, Robert Schumann, Felix Mendelssohn, Johannes Brahms i Carl Maria von Weber van crear obres corals. La tradició va continuar al segle xx amb obres de Paul Hindemith i Arnold Schönberg, tot i que dirigides en aquest cas a una audiència mes elitista.

Classificar una obra com a part song té sentit especialment quan prové de la cultura musical anglesa; en altres contextos, potser més freqüent referir-se a lied, forma musical emparentada pròpia de la cultura germànica. Aquesta diversitat conceptual reflecteix l'amplitud i la imprecisió en l'ús del terme.

La part song va gaudir de popularitat en el Regne Unit als segles XIX i XX amb el creixement de les societats corals.[3] Exemples típics d'aquest tipus de repertori són algunes composicions de Ralph Vaughan Williams, Gustav Holst, Edward Elgar, Benjamin Britten, Arnold Bax i Peter Warlock.

Exemples[modifica]

Partitures a Choral wiki[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Choral wiki» (en anglès). [Consulta: 28 abril 2009].
  2. Baker. A Dictionary of Musical Terms. Read Books, 2007. ISBN 140676292X [Consulta: 13 setembre 2008]. 
  3. Russell, Dave. Popular Music in England, 1840-1914. McGill-Queen's Press, 1987, p. 217-8. ISBN 0773505415 [Consulta: 13 setembre 2008]. 

Enllaços externs[modifica]