Vés al contingut

Passejador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Xiquet amb passejador a quatre rodes

Un passejador és una joguina amb rodes per a xiquets que serveix s'hi agafin o s'hi asseguin per a desplaçar-se amb seguretat.[1][2]

Els passejadors són cotxets, carros, bicis o motos sense pedals que es mouen propulsats pels peus del nen. Són apropiats per a l'etapa de desenvolupament que va des sis mesos fins als tres a quatre anys.[3][4] Contribueixen a enfortir les cames i la zona lumbar, desenvolupar el sentit d'equilibri, millorar la coordinació psicomotriua i fomentar la motricitat fins que els petits arriben a caminar autònomament.[5]

Existeix gran nombre de models de passejadors que es poden resumir en dos tipus: els carros passejadors que el nen puja d'empeus i els models al qual el nen s'asseu amb quatre, tres o dues rodes:

  • quatre rodes, sovint recordant o imitant les formes d'un cotxe real,[6] sobre el qual s'asseu el nen. Disposen de volant per moure les rodes davanteres i tenen gran estabilitat.
  • tres rodes. Adopten la forma d'un tricicle però sense pedals.
  • dues rodes, en forma de bicicleta o moto. En aquests, el nen no té més suport a la seua estabilitat que els seus propis peus col·locats a banda i banda del vehicle.

Els passejadors solen presentar-se en colors vius i, sovint, estan decorats amb adhesius de personatges infantils populars o de moda.[6]

Referències[modifica]

  1. «Passejador». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. «Passejador». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Martín, Imma «Les joguines ben cansades se'n van doncs a descansar!». Educació social, 33, pàg. 28-53 [Consulta: abril 2015].
  4. Escales, Carme «A cada edat, el seu joc». El Periòdico, 31-12-2017.
  5. «Juguetes con ruedas» (en castellà). Pequelia.es, 07-10-2008. Arxivat de l'original el 21 de setembre 2014. [Consulta: abril 2015].
  6. 6,0 6,1 «BMW para niños». Pequelia.es, 29-05-2009. Arxivat de l'original el 25 de setembre 2014. [Consulta: abril 2015].