Vés al contingut

Paul Hitter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPaul Hitter
Biografia
Naixement14 desembre 1982 Modifica el valor a Wikidata (41 anys)
Bucarest (Romania) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpaulhitter.ro… Modifica el valor a Wikidata

Paul Hitter (Bucarest, 1982) és un pintor romanés, amb arrels hongareses i austríaques.[1] Estudià art entre d'altres a Acadèmia de Belles Arts de Múnic.[2] Pintant, exprimeix tota l'admiració que sent pel món dels Balcans, en parla com a expressionisme balcànic: una barreja d'icones ortodoxes, art contemporani, art del carrer i expressionisme germànic, sempre inspirat en la cultura gitana, romanesa, jueva i eslava. És un artista i gitano militant que per les seves obres defensa els marginats de la societat.[3]

Amb els seus quadres ofereix una nova perspectiva d'una societat molt estereotipada, amb molts elements crítics. Com diu el mateix artista: «perquè vinc de la terra dels Balcans, perquè els Balcans contenen una gran varietat de cultures, perquè els Balcans són una espècie de Jerusalem modern».

Va fer una primera exposició, amb el títol EXIL,[4] al Museu Țăranului Romǎn, el museu etnogràfic de Bucarest, el 2010. Sol acompanyar l'exposició de grups de música balcànica, perquè considera que una mostra junts amb a les pintures, és com un viatge a través dels autèntics Balcans.

El 2022 la galeria Senso de Bucarest va organitzar una retrospectiva.[5]

Referències[modifica]

  1. «Paul Hitter and Balkan Expressionism» (en anglès). Updates.
  2. «Hitter Paul» (en romanès). Artindex A Romanian Art Review.
  3. «Paul Hitter, el artista gitano antimperialista, creador del expresionismo balcánico» (en castellà), 04-03-2020.
  4. «‘Exil’ Exposiție Paul Hitter», 24-05-2010.
  5. Maria, Gomoiu. «"40. The Paul Hitter Retrospective", at the Senso Gallery» (en anglès), 16-11-2022. [Consulta: 27 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]