Peter Strauss

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPeter Strauss

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementPeter Lawrence Strauss
20 febrer 1947 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Nova York Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatEstats Units
FormacióNorthwestern University School of Communication Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de teatre, actor de veu, productor de cinema, actor de televisió, actor de cinema, actor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1969 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeBeverly Baker Paulding (1973-1979)
Nicole Fons (1983-1994)
Rachel Ticotin (1998-present)
Premis

IMDB: nm0005471 Allocine: 5241 Allmovie: p68663 TCM: 185827 TV.com: people/peter-strauss-1 IBDB: 61320 TMDB.org: 21368 Modifica el valor a Wikidata

Peter Laurence Strauss (Croton-on-Hudson, Nova York, Estats Units, 20 de febrer de 1947), és un actor i productor de cinema estatunidenc, conegut pels seus papers en diferents minisèries de TV durant els anys 1970 i 1980.

Biografia[modifica]

Va debutar en el cinema el 1969 amb la pel·lícula Heroi protagonitzada per un jove Michael Douglas. Va ser al costat de Candice Bergen el protagonista de la seva següent pel·lícula Soldat blau dirigida per Ralph Nelson: era una pel·lícula que explorava una nova via dins del western que començava la decadència en la qual encara segueix. Encara que la pel·lícula va tenir una mica d'èxit no li va valer a Peter Strauss per saltar a la fama, treballant en pel·lícules més o menys de cert interès com The Trial of the Catonsville Nine , The Last Tycoon , The Secret of NIMH , El caçador de l'espai (1983), Nick of Time i XxX 2.

Juntament amb el seu treball en el cinema, comença a treballar en televisió en sèries populars d'aquell moment com Cannon , Els carrers de San Francisco o Mary Tyler Moore entre d'altres. Fins que el 1976 protagonitza juntament amb Nick Nolte la sèrie Home ric, Home pobre, basat en la novel·la de Irwin Shaw. La sèrie és un èxit a tot el món i fa que els seus dos protagonistes es facin famosos a tot el món especialment Peter, encara que fos finalment Nick Nolte el que realitzés una carrera cinematogràfica més important.

L'èxit de la novel·la propicia una segona part en la qual Peter Strauss és l'absolut protagonista, encara que la sèrie no assoleix l'èxit del seu precedent. El 1979 protagonitza el telefilm Jerico Mile, pel qual aconsegueix un premi Emmy, premi a què havia estat nominat per l'esmentada sèrie d'Home ric, Home pobre i per la que tornaria a ser nominat per Masada, una altra minisèrie d'èxit que narrava la resistència a la fortalesa Masada dels jueus a l'època de la dominació romana.

El 1985 torna a treballar en la minisèrie Kane & Abel , basada en la novel·la de Jeffrey Archer en la que el seu personatge d'Abel Rosnovsky recordava al Rudy Jordache que li havia donat fama, mentre Sam Neill interpretant William Lowel Kane substituïa un Nick Nolte la carrera del qual estava llançada en aquells moments.

No ha deixat de treballar, i el seu rostre continua sent conegut, si bé no ha aconseguit que la seva fama i la seva carrera reprenguin els èxits assolits en els setanta. A més dels treballs esmentats també ha treballat a Broadway on va fer el seu debut el 1981. Ha estat nominat a cinc Globus d'Or i ha guanyat un Emmy, havent estat nominat a uns altres tres.[1]

Filmografia[2][modifica]

Actor[modifica]

Productor[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «biografia de Peter Strauss». The New York Times.
  2. «filmografia de Peter Strauss». The New York Times.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Peter Strauss