Pinit de Cnossos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPinit de Cnossos
Biografia
Naixementmil·lenni I Modifica el valor a Wikidata
Mort180 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
Enaltiment
Festivitat10 d'octubre Modifica el valor a Wikidata

Pinit de Cnossos (grec: Άγιος Πινυτός) va ser bisbe de Cnossos, a Creta[1] al final del segle ii. És venerat com a sant pels cristians i la seva festa se celebra el 10 d'octubre.[1]

Pinit va ser molt apreciat per Eusebi de Cesarea, que el va considerar un dels primers escriptors eclesiàstics del seu temps.[2] Pinit estava en contacte constant amb Dionís de Corint i els dos van tenir discrepàncies. Sembla que Dionís va escriure a Pinit demanant-li que no fos massa estricte en aconsellar la castedat als seus germans. Però Pinit no estava d'acord amb el consell i va replicar a Dionís que havia d'impartir una doctrina més forta i alimentar la seva congregació amb una epístola més perfecta en el sentit que els cristians no sempre podrien subsistir amb llet infantil.[3] Podria ser que Pinit fos influït per visites de montanistes, però Eusebi parla de la seva ortodòxia i la seva cura dels qui es van posar sota la seva atenció.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «St. Pinytus». Catholic Online.
  2. Rev. Sabine Baring-Gould (M.A.). "S. PINITUS B. (ABOUT A.D. 180.)" A: The Lives of the Saints. Volum 11: Octubre – Part I. London: John C. Nimmo, 1898. p.223.
  3. Hauck, A. «Pinytus». Christian Classics Ethereal Library.

Bibliografia[modifica]

  • Hist. eccl., iv. 21, 23, Eng. transl, NPNF, 2 ser., i. 197–198, 200–202
  • New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge, Vol. IX: Petri – Reuchlin