Vés al contingut

Pla dels Xarpons

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaPla dels Xarpons
TipusPla agrícola
Localització
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 47′ N, 2° 10′ E / 41.78°N,2.16°E / 41.78; 2.16
Dades i xifres
Altitud825 m Modifica el valor a Wikidata
Al NomenclàtorNo hi consta; no apareix en els mapes de l'ICC
El Pla dels Xarpons respecte del terme de Castellcir

El Pla dels Xarpons és un pla agrícola del terme municipal de Castellcir, al Moianès.

És a prop i al sud[1] de la masia de la Talladella, al nord del Pla del Prat i a la capçalera, al nord-oest, del Sot dels Còdols. És un pla carener, on es troben diversos camins rurals. És al nord-est dels Camps de la Talladella, a prop i a llevant de la Bassa del Jub.

Etimologia[modifica]

El pla rep el nom dels xarpons, banda de cuir o d'altra matèria antigament per a aguantar l'espasa, i modernament, per extensió, diverses menes de bosses per a arreplegar el fruit de la collita o per a traginar, i que es porta entorn del cos des de l'espatlla dreta al costat esquerre -o a la inversa-, on s'ajunten els dos caps.

Referències[modifica]

  1. Cingles de Bertí i de Gallifa [Document cartogràfic] : Gallifa, Vall de S. Miquel, Sots Feréstecs, Sot del Bac, Vall de Neu, Castell Cir, Sauva Negra: mapa topográfico excursionista: topografía procedente del mapa nacional del Instituto Geográfico y Catastral, de otros centros y observaciones directas por el equipo técnico de editorial Alpina / cartografía: A. Bescós; cartografía complementaria y res.tecn. X. Coll. Granollers: Editorial Alpina, 1986. ISBN 84-7011-033-0.

Bibliografia[modifica]

  • RODRÍGUEZ LARA, José Luis. Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009. (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). ISBN 978-84-232-0735-0.

Enllaços externs[modifica]