Vés al contingut

Plantilla Discussió:Premis Nobel

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Hi ha una reversió amb el comentari «rv, l'Institut Nobel el reconeix com a tal». Agrairia una referència, o ho tornaré a revertir. El premi d'economia no és de l'institut Nobel, ni va ser instaurat per Alfred Nobel. Només n'aprofita el nom i la fama. --81.38.179.81 19:05, 20 ag 2007 (CEST)

El testament d'Alfred Nobel deixava clars quins eren els premis als quals cedí el seu patrimoni i fortuna: Física, Literatura, Medicina i Fisiologia, Pau i Química; i des de la seva instauració aquests premis han estat concedits per la Fundació Nobel, una institució de caire privat.
L'any 1968 el Banc de Suècia decidí crear el Premi del Banc de Suècia en Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel, sent adoptat per la Fundació Nobel com a part dels seus premis tal i com es pot veure a la Pàgina de la Fundació Nobel. És cert que el nom correcte és el mencionat abans (tal i com es diu a l'article principal) i no pas Premi Nobel d'Economia, però arreu del món, i també als nostres països, se'l coneix amb aquest nom.
Ara bé, aquest comentari de l'article "vulgarment conegut com a Premi Nobel d'Economia, per bé que no ho és", crec que sobra i és més correcte i neutral "conegut popularment amb el nom de Premi Nobel d'Economia".
Per qualsevol cosa estaré atent... Salut! --Gcm 20:22, 20 ag 2007 (CEST)
De la pàgina citada:
  • Nobel Prize in Physics
  • Nobel Prize in Chemistry
  • Nobel Prize in Medicine
  • Nobel Prize in Literature
  • Nobel Peace Prize
  • Prize in Economics
Em sembla que es veu la diferència que ells mateixos hi donen, no? A part, que quan ho diuen bé li diuen (a la mateixa pàgina) "The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel". Veus que en algun lloc li diguin "nobel d'economia" o diguin tan sols que és un premi nobel? Que el sancioni la mateixa institució no vol dir que sigui un premi Nobel.
I sobre la frase, dir que popularment se'n diu tal, però no dir que el tal és incorrecte, trobo que és poc enciclopèdic. No sé, suposo que si parlem de tèrmits, i diem que vulgarment són coneguts com a "formigues tal" i no diem que no són formigues, pot induir a confusió. --81.38.179.81 20:58, 20 ag 2007 (CEST)
Trobo pitjor dir "vulgarment conegut com a Premi Nobel d'Economia, per bé que no ho és", perquè al capdavall no és un nom vulgar sinó popular (com Barça per F.C. Barcelona) i sí que és un Premi Nobel ja que ells el reconeixen com a tal a la seva pròpia Fundació. I en tenen el dret al ser una institució privada. Personalment crec que estic en el cert, i tu tampoc has aportat cap dada per desmentir-ho. --Gcm 21:14, 20 ag 2007 (CEST)
On en diuen Premi Nobel?????? en lloc! les meves dades són que els premis nobels són uns premis que va instaurar el senyor Alfred Nobel en el seu testament. I aquest no hi era. Ara ets tu qui ha de donar alguna dada en contra! Si us plau, no cal demostrar l'evident! I ja et dic, l'enllaç que tu has donat no diu enlloc que això sigui un "premi Nobel". No s'han atrevit mai a dir-ne així, ni s'atreviran, ja que seria trair la memòria de Nobel. De nou, si us plau, algun lloc on ells, la fundació, diguin que és un Premi Nobel? --81.38.179.81 21:24, 20 ag 2007 (CEST)
I sobre "vulgar", mira-ho a un diccionari. Segons grec.cat: «Propi del llenguatge parlat, corrent, en contraposició a l'especialitzat.». En canvi, a popular, en la definició pertinent al que parlem, «En voga entre el poble». A veure, en voga en voga, els premis d'economia del banc de Suècia en memòria d'Alfred nobel, no ho estan. En canvi, justament, dir-ne "premi Nobel d'Economia" en lloc del nom especialitzat és justament la definició de vulgar. A més d'incorrecte, és clar. --81.38.179.81 21:30, 20 ag 2007 (CEST)

FAQ de la fundació[modifica]

copio de la FAQ de la fundació:

«The prizes, as designated in the Will of Alfred Nobel, are in physics, chemistry, physiology or medicine, literature and peace. Only once during these years has a prize been added – a Memorial Prize – the Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel, donated by the Bank of Sweden to celebrate its tercentenary in 1968. The Board of Directors later decided to keep the original five prizes intact and not to permit new additions.»

O sigui, a) el premi afegit és un "memorial prize", no un "nobel prize" i b) els premis nobel en són cinc (intactes, diuen), i no sis com tenim dit aquí. --81.38.179.81 01:27, 21 ag 2007 (CEST)

a mi personalment el nom tant me fa, sigui un o l'altre perquè al capdavall el premi és el que és, i ni tu ni jo el canviarem (i sobretot la seva concepció entre la gent). La majoria de wikis tenen el nom de Premi Nobel d'Economia com a enllaç, algunes però mantenen el seu nom original. Trobo inútil continuar amb la discussió. Potser un administrador hauria de ser el que decideixi que s'ha de fer... més que no pas tu o jo... Salut! --Gcm 12:24, 21 ag 2007 (CEST)
això vol dir que no tens cap font per sostenir el comentari «rv, l'Institut Nobel el reconeix com a tal»? Bàsicament és el que demanava. --81.38.179.81 13:03, 21 ag 2007 (CEST)
No, això vol dir que el nom popular (que no vulgar) no pot guanyar al nom real, i com que el nom real és el que és, a mi ja m'està bé. Entent però que és un premi reconegut com a tal per la Fundació Nobel, d'aquí al meu comentari «rv, l'Institut Nobel el reconeix com a tal». Salut! --Gcm 13:10, 21 ag 2007 (CEST)
Has mirat les definicions que vaig deixar de vulgar? A part, quan diru que "és un premi reconegut com a tal", què vols dir? Reconegut com a premi o reconegut com a premi Nobel? Com a premi en economia, és clar, cap discussió. Per això el donen ells i el tenen al web. Com premi Nobel en economia, és clar que no. Per això enlloc del seu web en diuen Nobel. Per això, si ells no en diuen Nobel, no el podem tenir com a premi Nobel. --81.38.179.81 13:16, 21 ag 2007 (CEST)
Sobre les definicions el grec.cat també ens diu que "En voga entre el poble" vol dir popular, una accepció que m'agrada més que no pas "vulgar". Tot són gustos. Un premi reconegut per part de l'Instut Nobel, que otorga alhora que els "autèntics" Premis Nobel i que es concedeixen en la mateixa cerimònia... a casa meva això en diem "Premi Nobel". Salut! --Gcm 13:27, 21 ag 2007 (CEST)