Pomada (farmàcia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Pomada de lanolina

Una pomada en farmàcia o ungüent és una forma farmacèutica, un preparat estable semisòlid (a 25 °C) destinat a l'ús extern o tòpic, per un o més d'un principi actiu i per excipients amb característiques lipòfiles o hidròfiles.

Les pomades es classifiquen en: epidèrmiques, endodèrmiques i hipodèrmiques d'acord amb el seu grau de penetració i l'excipient utilitzat. Les epidèrmiques penetren superficialment en la pell i els excipients usats són la vaselina i l'oli mineral. Les endodèrmiques actuen més profundament i l'excipient és oli vegetal. Les hipodèrmiques són absorbides i poden desencadenar un efecte sistèmic i l'excipient és la lanolina.

Han de ser plàstiques i termoreversibles, és a dir passar per la pell a través d'un massatge i amb l'augment de temperatura, quedaran menys viscoses perquè el principi actiu surti de la pomada i vagi al lloc aplicat.

Està constituïda per una mescla de greixos que pot portar algun producte actiu i que s'aplica en el tractament local d'algunes malalties de la pell.[1] És una substància homogènia, viscosa, semilíquida comunament amb un 80% de li i un 20% d'aigua amb gran viscositat. Es fan servir com emol·lients o per l'aplicació d'ingredients actius amb propòsit protector terapèutic o profilàctic.

El terme ungüent prové del llatí unguentum participi de 'unguere' que significa ungir.[2]

Els ungüents es fan servir sobre diverses parts del cos entre elles la pell, i la membrana mucosa de l'ull, vagina, anus, i nas.

Bases dels ungüents[modifica]

El vehicle d'un ungüent es coneix com la base de l'ungüent. Escollir una base depèn de la indicació clínica de l'ungüent. Les diferents bases dels ungüents són:

Els medicament es dispersen en la base, i més tard es divideixen després que el medicament penetri en les cèl·lules vives de la pell.

Mètodes de preparació d'ungüents[modifica]

Trituració: els medicaments insolubles es trituren finament. Fusió: els ingredients es fonen junts en ordre descendent del seu punt de fusió.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Pomada
  1. [enllaç sense format] http://www.termcat.cat/ca/Cercaterm
  2. Breve Diccionario Etimológico de la Lengua Española; Autor: Guido Gómez de Silva
  • McKenzie, A.W. y Wilkinson, D.S. Topical therapy en Rook. Recent advances in Dermatology 4. Churchill-Livingstone ed. Londres. 1.977

Vegeu també[modifica]