Preferències en l'atenció centrada en la persona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Les preferències en l'atenció centrada en la persona en el model d'Atenció Centrat en la Persona és una idea clau i un dels seus eixos vertebrals. Parteix de la premissa que la persona i el que aquesta vol (preferència) és la base i el centre de tot el treball a portar a terme per als professionals que intervenen en la seva atenció. Des del model d'atenció centrada en la persona, la paraula preferència apareix lligada a:

  • allò significatiu, que és el que realment interessa a la persona basant-se en la seva història de vida i completant-ho amb les preferències actuals i l'expressió de nous desitjos.
  • poder expressar el que un vol i que preval per sobre d'altres necessitats més assistencials.
  • al concepte d'autodeterminació, que és el fet de poder decidir sobre la pròpia vida (en tot, en alguna part) i tenir autonomia i control personal sobre la pròpia vida.
  • un dels principis bàsics de l'ètica, el principi d'autonomia que dicta als professionals dels centres d'atenció social a promoure i respectar les decisions de les persones usuàries. Això implica reconèixer que aquestes tenen opinions, valors, creences i projectes de vida. És a dir, preferències i que cal respectar i potenciar en tot moment durant la seva atenció.

El model d'atenció centrat en la persona, pretén que les decisions i l'organització dels serveis es basin i s'orientin a les necessitats, drets i preferències de les persones i que la praxis professional sigui coherent amb aquests principis, passant d'un rol de prestació de serveis a un nou rol d'acompanyament a les persones, respectant les seves capacitats, preferències i voluntats.

Les preferències van lligades als projectes vitals. Projectes que s'han de poder desenvolupar dins els centres i/o serveis residencials. El model també parla de poder donar recolzament perquè les persones puguin tirar endavant les seves vides segons les seves costums, capacitats i preferències. Aquestes han de ser considerades en tot moment dins el continum de cada dia: des de l'hora de llevar-se, conèixer quines són aquelles activitats que prefereix, fins l'hora d'anar a dormir.

Preferència és un concepte lligar als models alternatius d'allotjament que poden emmarcar-se dins el "housing" i que busquen garantir la intimitat, l'autodeterminació i el respecte als projectes vitals i les preferències de la persona.

Bibliografia[modifica]

  • L'atenció gerontológica centrada en la persona. Teresa Martínez.
  • Programa "Tu decideixes com vols envellir". SUMAR, empresa d'acció social S.L.