Puccio Capanna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPuccio Capanna
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Florència (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Assís (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Assís Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1330 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata –  1350 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsGiotto di Bondone Modifica el valor a Wikidata
Història de Sant Estanislau (c. 1330), pintura de Puccio Capanna conservada a la Basílica inferior del conjunt basilical de Sant Francesc a Assís.

Puccio Capanna va ser un pintor italià de la primera meitat del segle xiv, que va viure i va treballar a Assís, Úmbria, entre 1341 i 1347. També és conegut com a Puccio Campana.

Era d'origen florentí. Vasari diu d'ell que va ser un dels més desracats pupils de Giotto. Tot i el seu origen, el poble d'Assís el considerava un conciutadà, atès que va deixar un bon grapat d'obres a les esglésies de la localitat, com per exemple a la Basílica de Sant Francesc. També se li atribueix la Santa Maria Egiziaca de l'església de Sant Francesc a Pistoia. Un document de 1341, confirma l'existència d'un pintor d'Assís anomenat Puccio di Capanna: s'indica una comanda de les autoritats a Puccius Cappanej et Cecce Saraceni, pictores de Assisio per pintar imatges de la Mare de Déu i l'Infant amb Sants a la Porta externa platee nove i la Porta Sancti Ruphini (Catedral d'Assís). També hi ha un registre documental de 1347, quan « va vendre bous al Sacro Convento ».[1]

Malauradament, moltes de les obres que — segons Fra Ludovico da Pietralunga (16.ct.) i Vasari — va realitzar, s'han perdut. Algunes pintures de la Passió en la volta de la Basílica inferior de Sant Francesc, A Assís, també li han estat atribuïdes, així com les Escenes de la vida de Sant Francesc i de Crist, pintades a la capella major de l'església de Sant Francesc a Pistoia.

Morí a Assís.

Bibliografia[modifica]

  • C. Cenci. Documentazione di vita assisana 1300-1530. (Spicilegium Bonaventurianum, X-XII), Grottaferrata 1974-1976, vol. I. (italià), p. 85.
  • SAUR Allgemeines Künstlerlexikon (Die Bildenden Künstler aller Zeiten und Völker), Band 16 (Campagne-Cartellier), K.G.Saur, München, Leipzig, 1997. (alemany), p. 225-227.
  • Bryan, Michael. Robert Edmund Graves. Dictionary of Painters and Engravers, Biographical and Critical (Volume I: A-K). York St. #4, Covent Garden, London; Original from Fogg Library, Digitized May 18, 2007: George Bell and Sons, 1886, page 228.  (anglès)

Notes[modifica]

  1. Cenci, 1974

Enllaços externs[modifica]