Vés al contingut

Quàlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Els quàlia són el nom genèric que, en la filosofia, adopten totes aquelles qualitats afegides, subjectivament, per part de la ment de cada individu, a un moment o experiència conscient.[1] Corresponen a les sensacions i idees qualitatives, com per exemple la percepció exacta d'un color concret o un sentiment. Aquesta experiència és quotidiana i va més enllà de la física o la percepció, passant per la pròpia consciència. Es tracta d'estímuls físics que es transformen en experiències emocionals.

Característiques[modifica]

Tot i que el terme quàlia ja va sorgir amb Galileu i Descartes, Daniel Dennett és el psicòleg cognitiu i filòsof que ha intentat delimitar aquest concepte, a través d’investigació i estudis que han donat com a resultat llibres com Quining Qualia o The Nature of Consciousness.

Galileu i Descartes van definir els dos grans grups de quàlia; els quàlia primaris, fan referència a tot el que podem percebre de forma objectiva, com ara, la mida d’un objecte o la seva forma; els quàlia secundaris, són els generadors d’experiències subjectives.

Dennett, per la seva banda, determina un seguit de característiques dels quàlia, establint que parteixen d’un estímul i no d’un aprenentatge, així com tampoc provenen de l’experiència personal o la memòria de l’individu. Ell mateix els caracteritza com a inefables, donada la seva natura subjectiva no es poden comunicar a d'altres; intrínsecs, perquè no canvien segons la relació amb altres continguts mentals o exteriors; privats i immediatament perceptibles per la consciència

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Quàlia
  1. Sabater, Valeria. «Qualia, el delicado placer de la subjetividad en las vivencias conscientes» (en castellà), 30-07-2021. [Consulta: 17 novembre 2022].