Quadern italià

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaQuadern italià

Modifica el valor a Wikidata
Tipussèrie de dibuixos Modifica el valor a Wikidata
CreadorFrancisco de Goya y Lucientes Modifica el valor a Wikidata
Creació1771
Materialpaper verjurat Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu del Prado (Madrid) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariD006068 Modifica el valor a Wikidata
Apunt preparatori de quadre Anníbal vencedor contempla per primera vegada Itàlia des dels Alps que es troba al Quadern italià.[1]

El Quadern italià és un quadern de dibuixos originals i textos autògrafs de Francisco de Goya realitzat durant el seu viatge a Itàlia el 1770, compost per 83 fulls de paper verjurat blanc. L'artista el va comprar per al seu ús en el transcurs de recorregut per aquest país i va ser fabricat a la localitat italiana de Fabriano.

Recull més d'obres de creació, estudis de dibuix, representacions de monuments arquitectònics i còpies d'obres pictòriques que va contemplar en la seva estada italiana, que va suposar una fita en el seu aprenentatge. Va dibuixar mitjançant les tècniques del llapis, la sanguina i la tinta.

Un estil acadèmic caracteritza aquests dibuixos. Al full 64v i la 65r hi ha els esbossos inicials de la Mare de Déu del Pilar i Mort de Sant Francesc Xavier, dos quadres religiosos avui localitzats al Museu de Saragossa. Molt importants són, a més, els estudis i esbossos que va fer per al quadre Anníbal vencedor contempla per primera vegada Itàlia des dels Alps, amb el qual es va presentar a un concurs convocat per l'Acadèmia de Belles Arts de Parma el 1770, en el qual va guanyar el segon premi. El quadre va estar perdut durant dos-cents anys i va ser trobat recentment.

Els textos, alguns sobreescrits més tard, recullen notícies familiars, com la del seu casament o el naixement dels seus fills. L'octubre de 1993 el Quadern italià va ser adquirit pel Museu del Prado de Madrid.

Referències[modifica]

  1. Cuadern italià, pàg. 37.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]