Vés al contingut

Radiculopatia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaRadiculopatia
Tipustrastorn de l'arrel i del plexe nerviós, neuropatia perifèrica i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatneurocirurgia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
 Medicació
Classificació
CIM-118B93 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10M54.10 i M54.1 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9723.4, 724.4 i 729.2 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB29522 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD011843 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC1527351 i C0700594 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:4306 Modifica el valor a Wikidata

La radiculopatia, també coneguda popularment com a nervi pinçat, es refereix a un conjunt de trastorns en què un o més nervis estan afectats i no funcionen correctament (una neuropatia). La radiculopatia pot provocar dolor radicular, debilitat, sensació alterada (parestèsia) o dificultat per controlar músculs específics (parèsia).[1] Es produeix quan l'os (habitualment l'os o els osteòfits d'una vèrtebra) o el teixit circumdant, com el cartílag (habitualment el disc intervertebral), els músculs o els tendons, exerceixen pressió sobre el nervi i afecten la seva funció.[2]

En una radiculopatia, el problema es produeix a l'arrel del nervi o prop de l'arrel, o, menys freqüentment, poc després de la seva sortida de la medul·la espinal. No obstant això, el dolor o altres símptomes sovint s'irradien a la part del cos servida per aquest nervi. Per exemple, un impacte de l'arrel nerviosa al coll pot produir dolor i debilitat a l'avantbraç. Així mateix, es pot manifestar un impacte a la columna lumbar o el sacra amb símptomes a la cama o al peu.

El dolor radicular que resulta d'una radiculopatia no s'ha de confondre amb el dolor referit, que és diferent tant pel que fa al mecanisme com a les característiques clíniques. La poliradiculopatia es un trastorn en què es veu afectada més d'una arrel nerviosa espinal.

Referències[modifica]

  1. «Cervical Radiculopathy (Pinched Nerve)». OrthoInfo by American Academy of Orthopaedic Surgeons, June 2015. [Consulta: 22 setembre 2017].
  2. «Pinched Nerve Symptoms & Treatment | Advanced Neurosurgery» (en anglès americà). Advanced Neurosurgery Associates. [Consulta: 14 desembre 2020].