Ramon V de Pallars Jussà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRamon V de Pallars Jussà
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort1098 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Comtat de Pallars Jussà
1047 (Gregorià) – 1098 (Gregorià)
← Ramon IV de Pallars JussàArnau Ramon I de Pallars Jussà, Pere Ramon I de Pallars Jussà → Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeValença de Tost Modifica el valor a Wikidata
FillsArnau Ramon I de Pallars Jussà, Pere Ramon I de Pallars Jussà, Bernat Ramon I de Pallars Jussà Modifica el valor a Wikidata
PareRamon IV de Pallars Jussà Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Ramon V de Pallars Jussà (? - 1098) fou comte de Pallars Jussà (1047-1098).

Fou titular del comtat en una època molt conflictiva. Jugà a favor seu el fet que Arnau Mir de Tost sotmeté durant el seu regnat les seves conquestes al comtat de Pallars Jussà, cosa que el consolidà i l'enfortí, però hagué d'enfrontar-se a una forta conflictivitat interna, amb duríssims conflictes entre ell mateix i la seva noblesa (el 1068, desesperat, arribà a demanar ajut als sarraïns) i a una lluita constant amb els parents i veïns del Pallars Sobirà.

A partir del 1069 començà una sèrie d'accions de cara a restablir la pau en el seu comtat i recuperar-ne el ple domini. Aquell mateix any fundava el monestir de Mur, després d'haver dotat generosament la col·legiata de Tremp; el 1079 subscrivia un pacte amb el cosí del seu pare, el comte Artau I de Pallars Sobirà a través del qual no tan sols restablia la pau entre els dos comtats, sinó que, a més, recuperava tot de possessions que havien estat arrabassades a ell i al seu pare pels del Pallars Sobirà.

Nou fou aliena a aquests esforços la presència de Valença de Tost,[1] filla del prestigiós guerrer Arnau Mir de Tost i de Arsenda d'Àger (dona diplomàtica i pacificadora), que tant havia contribuït a l'estabilitat del comtat.

Orígens familiars[modifica]

Fill del comte Ramon IV de Pallars Jussà i d'Ermessenda, ascendí al tron del comtat a la mort del seu pare, fundador del nou comtat, el 1047. Recentment s'ha trobat la seva tomba a la Col·legiata de Mur. El seu esquelet mesura 1,90, quan la mitjana d'alçada masculina d'aquells temps era entorn d'1,50. Es podria dir, doncs, que sofria de gegantisme. Va morir en batalla.

Núpcies i descendents[modifica]

El 1056 es casà amb Valença de Tost, filla d'Arnau Mir de Tost i Arsenda d'Àger. D'aquesta unió nasqueren:


Precedit per:
Ramon IV
Comte de Pallars Jussà
1047-1098
Succeït per:
Arnau Ramon I
Pere Ramon I

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]