Raymond Burr

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRaymond Burr

(1968) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Raymond William Stacy Burr Modifica el valor a Wikidata
21 maig 1917 Modifica el valor a Wikidata
New Westminster (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 setembre 1993 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Sonoma (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de ronyó Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaNew Westminster Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Stanford
Berkeley High School
Universitat de Colúmbia
Vallejo High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactor de teatre, actor, actor de cinema, actor de televisió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1940 Modifica el valor a Wikidata –
GènereWestern Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0000994 Allocine: 2965 Allmovie: p9745 TCM: 25706 TV.com: people/raymond-burr IBDB: 33770 AFI: 128117 TMDB.org: 7685
Discogs: 3420717 Find a Grave: 1661 Modifica el valor a Wikidata

Raymond William Stacy Burr, (New Westminster, Colúmbia Britànica, Canadà, 21 de maig de 1917 - Healdsburg, Califòrnia, Estats Units, 12 de setembre de 1993) va ser un actor canadenc. És conegut sobretot pels seus papers en les sèries televisives Perry Mason i Ironside.

Biografia[1][2][modifica]

Els seus pares, William Burr, negociant, i Minerva Smith Burr, pianista i professora de música, es divorcien quan té cinc anys (es casen de nou el 1955) i marxa amb la seva mare als Estats Units, a Califòrnia, on el seu avi patern té un hotel. Té una germana, Geraldine Mary Fuller (1920 - 2001) i un germà, James Edmond Burr (1921 - mort).

És enviat a l'Acadèmia militar de San Rafael però l'ha de deixar amb 13 anys per tal de subvenir a les necessitats de la seva família, afectada per la Gran depressió. La seva gran talla i la seva imponent amplària d'esquena li permeten trobar feinetes, habitualment reservades als adults; farà també de cantant de cabaret. Als 19 anys, coneix el director Anatole Litvak que li permet treballar durant l'estiu al teatre.

A la marina durant la Segona Guerra Mundial, Raymond Burr és ferit al cap de dos anys i després repatriat a casa seva. Comença llavors petits papers a la ràdio i després en el cinema. Es destaparà a partir del personatge de Lars Thorwald a La finestra indiscreta d'Alfred Hitchcock.

El 1955, Raymond Burr fa una audició pel paper de Hamilton Burger, el fiscal de districte de les novel·les d'Erle Stanley Gardner. Aquest últim, present a l'audició, reconeixerà de seguida en l'actor el qui ha d'interpretar Perry Mason. La sèrie és un èxit.

El 1967, Raymond Burr comença una nova sèrie policíaca que guanyarà un enorme èxit: Ironside. Encarnarà aquest paper durant vuit anys, i després en ocasió d'un últim telefilm La Tornada d'Ironside, el 1993. El 1977, Raymond Burr encarna R. B. Kingston, un magnat de la premsa, en la sèrie Kingston: Confidential, però durarà més d'una temporada (15 episodis).

Afectat d'un càncer del còlon que degenerarà, Raymond Burr acabarà la seva vida en una cadira de rodes i morirà el 12 de setembre de 1993, al seu ranxo de Sonoma (Califòrnia) havent rodat tres Perry Mason a més a més del telefilm La tornada d'Ironside. Vivia amb el seu amic i col·lega Robert Benevides, amb qui va compartir 35 anys de la seva vida. Matrimonis: Annette Sutherland, el 1942 (morta el 1943, un fill: Michael Evan Burr, mort el 1953), Isabella Ward, el 1947 (divorciat), Andrina Laura Morgan, el 1954 (morta el 1955). El seu paper de periodista-investigador a Godzilla (Japó 1954) va consistir en escenes addicionals destinades al nou muntatge de la pel·lícula per a la seva estrena als Estats Units, on l'obra del director Ishiro Honda va ser, en aquell temps, fortament censurada pel seu missatge antinuclear.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Televisió[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[modifica]

  • 1959. Emmy al millor actor en sèrie dramàtica per Perry Mason
  • 1961. Emmy al millor actor en sèrie dramàtica per Perry Mason
  • Raymond Burr té la seva estrella al Passeig de la Fama de Hollywood, al 6656 del Passeig de Hollywood.

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «biografia Raymond Burr». The New York Times.
  2. imdb. biografia Raymond Burr (en anglès). imdb. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Raymond Burr