Vés al contingut

Rectoria de Vilabella

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Rectoria de Vilabella
Imatge
Dades
TipusRectoria Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX (1864)
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilabella (Alt Camp) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de l'Església - raval del Roser, 24.
Map
 41° 14′ 53″ N, 1° 19′ 53″ E / 41.24804°N,1.33136°E / 41.24804; 1.33136
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC2475 Modifica el valor a Wikidata

La Rectoria de Vilabella és un edifici del municipi de Vilabella (Alt Camp) inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Edifici de planta irregular de grans dimensions, situat al costat de l'església nova de Sant Pere, perpendicularment a la línia de façana i configurant una plaça. Té planta baixa, dos pisos i golfes. La coberta és a dues vessants, amb l'eix paral·lel a la línia de façana, i amb terrat. La rectoria, tot i no presentar un gran interès arquitectònic, és una mostra de l'arquitectura popular amb una certa qualitat, i forma un conjunt equilibrat amb l'església de Sant Pere. Els elements més remarcables són la porta d'accés, de brancal de pedra i dos arcs rebaixats a la part superior, i les gran sales interiors. Hi ha construccions posteriors a la part de darrere. El material de l'obra és la combinació de maçoneria i maó.

Història[modifica]

La rectoria nova va edificar-se poc temps després de la construcció de l'església de Sant Pere, beneïda l'any 1862. La inauguració d'aquest nou edifici va fer-se l'any 1864. Una part dels enderrocs de l'antiga església de Santa Maria van ser aprofitats per a la construcció de l'edifici i de la plaça. Actualment, a més de la funció de rectoria, dedica la seva planta baixa a museu local ("Museu Etnològic del Camp"), fet per iniciativa de Mn. Comamala i amb l'aportació de tot el poble. L'edifici allotja també una interessant col·lecció de pintures i objectes artístics.

Referències[modifica]

  • «Pat.mapa: arquitectura». Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 16 abril 2012].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Rectoria de Vilabella