Vés al contingut

Refugi Costabona

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Refugi Costabona
Imatge
Dades
TipusRefugi de muntanya Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser Modifica el valor a Wikidata
Construcció27 octubre 1968 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud2.168 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSetcases (Ripollès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCostabona Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 24′ 39″ N, 2° 20′ 23″ E / 42.410706°N,2.339831°E / 42.410706; 2.339831
Activitat
Propietat deFederació d'Entitats Excursionistes de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
Capacitat màxima18 Modifica el valor a Wikidata
Període d'obertura(1 de gener31 de desembre)
tots els dies de la setmana Modifica el valor a Wikidata
GuardaNo (refugi lliure)
Lloc webfeec.cat… Modifica el valor a Wikidata

El refugi de Costabona és un refugi de muntanya dins el municipi de Setcases (Ripollès) a 2.171,2[1] m d'altitud i situat sota el vessant sud del pic de Costabona prop del Clot de la font de Fra Joan.

Història[modifica]

El 12 d'octubre de 1958 s'arranjà definitivament una antiga mina com a refugi bivac fins que el 27 d'octubre de 1968 s'inaugurà l'edificació actual, de nova planta, degut a les filtracions d'aigua de la mina. El desembre del 2000 una forta tempesta de torb, que provocà diversos morts a la zona, va fer destrosses notables dins i fora del refugi. Aquest fet, va fer que l'octubre del 2001 s'arrangés de nou tant el sostre com bona part del mobiliari interior.

Accessos[modifica]

Les poblacions més properes són Setcases i Espinavell i, per accedir-hi a peu, des de qualsevol dels dos pobles calen 3 hores, 4 hores des del refugi d'Ulldeter, 4 hores des del refugi de Pla Guillem i 5:30 hores des del refugi de Marialles. El refugi de la Portella de Rojà és a poc més d'una hora de camí.

En vehicle, és possible acostar-s'hi tot prenent la pista forestal, apta per a tota mena de vehicles, que uneix Setcases i Espinavell fins a la collada Fonda, i d'allà, en poc més de 45 minuts, fins al refugi.

Equipaments[modifica]

El refugi Costabona és propietat de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya però no està guardat. Té una capacitat per a 18 persones, repartides en tres nivells de lliteres amb matalassos i flassades i lloc per cuinar. En principi, compta amb electricitat (generada per una placa solar) i connexió per ràdio amb els serveis d'emergència, però sovint aquesta instrumentació no funciona, tot i que l'edifici es troba net i en perfecte estat de conservació. Al costat del refugi hi ha una font que ve canalitzada des de la Font de Fra Joan.

Aquest aixopluc s'aixeca dalt d'una mena de balconada, fet que li permet tenir en dies clars una vista extraordinària que abasta des del Golf de Roses fins a les muntanyes del circ d'Ulldeter, passant per totes les serres i planes de les contrades nord-gironines.

Ascensions i travessies[modifica]

Cim del Costabona (2.465 m), Pic de la Llosa (2.484 m), Roca Colom (2.506,5 m), Bastiments (2.881 m) i travesses de muntanya vers el massís del Canigó.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Refugi Costabona