Vés al contingut

Render farm

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una render farm (granja de render en català), és una agrupació de diverses computadores que es reparteixen el treball de renderitzar les imatges i/o animacions realitzades amb un programari d'edició 3D, com pot ser el K-3D, del qual la seva interfície y desenvolupament estan basats en l'estàndard de Renderman Blender, empresa que té el seu propi motor d'animacions o interconnectivitat com l'estàndard de Renderman 3D Studio, Cinema4D o Autodesk Maya.

Característiques[modifica]

Les imatges d'una pel·lícula d'animació o qualsevol treball animat, tenen diversos frames, la successió de les mateixes constitueixen l'escena al complet. Una render farm divideix el treball entre diversos computadores per a que el temps de renderització sigui el més curt possible.

Aquesta pràctica és molt coneguda dins el món del cine 3D i, seria molt difícil imaginar-se que tan sols una sola computadora pugui generar tantes imatges per ella mateixa sabent que als anys 90 i 2000, cada frame trigués fins a 6 hores en renderitzar-se. Tan sols per a un segon d'animació calen entre uns 24-30 frames.

Un cop s'ha renderitzat el treball que el grup de computadores (render farm) fet, aquest ha de ser editat per un programa extern per a la seva postproducció. Els més populars son Combustión i Adobe After Effects. Per al pas final, que és la seva edició, s'utilitzen programes professionals com poden ser l'Adobe Premiere Pro, el Final Cut Pro o Avid Media Composer, els quals son els més reconeguts dins de la indústria.

Actualment, any 2020, amb les targetes gràfiques Nvidia Quadro y els motors de render com Octane, Corona, Vray, els temps de renderització s'han escurçat considerablament.

Enllaços externs[modifica]