Reus Alegre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de publicacions periòdiquesReus Alegre

Modifica el valor a Wikidata
Tipussetmanari Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
Llenguacastellà Modifica el valor a Wikidata
Data d'inici15 març 1891 Modifica el valor a Wikidata
Data de finalització13 juny 1891 Modifica el valor a Wikidata
Lloc de publicacióReus Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Temasàtira Modifica el valor a Wikidata

Reus Alegre: semanario humorístico y literario va ser una publicació satírica reusenca que sortí l'any 1891.

Història[modifica]

Tot i el seu lema, queda lluny d'un setmanari humorístic. Publica alguna notícia amb certa gràcia, però es dedica sistemàticament a criticar l'ajuntament, en les seves decisions o comportaments, sempre des d'una perspectiva conservadora. La publicació apareix quan els conservadors perden l'alcaldia a la ciutat. Es mantindrà en una línia moralista i de legalitat barata, que li serveix de pretext per la manca d'humor i de sàtira en el seu contingut.

En el seu contingut literari, inclou gran quantitat de poesies i textos, però la seva qualitat és bastant pobra.[1] El periodista i historiador reusenc Gras i Elies diu: "Otro semanario que salió de la imprenta de Sabater y fue de poca duración".[2]

Aspectes tècnics[modifica]

Cada número tenia setze pàgines. S'imprimia a la Impremta de Sabater, després a la d'Eduard Navàs i finalment a la de Pere Bofarull, i tenia la redacció al carrer de les Galanes núm. 47. El preu era de 10 cèntims. El director va ser Pau Valls Gavaldà, i els articles anaven signats amb pseudònims. Sortia els diumenges. A partir del número 7 sortia els dissabtes. Se'n coneixen 7 números, del 15 de març al 13 de juny de 1891.[1] Tenia capçalera mixta, amb l'escut de la ciutat i els textos eren en català i castellà.

Localització[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Ferran, Marc. Humor i sàtira a Reus: l premsa satírica (1868-1936). Reus: Centre de Lectura, 1992, p. 45. ISBN 8487873049. 
  2. Gras i Elies, Francesc. El periodismo en Reus desde 1813 hasta nuestros días. Tarragona: Tipografía de F. Arís e Hijo, 1904, p. 41. 
  3. «Reus Alegre». Catàleg Argus. [Consulta: 4-V-2015].

Vegeu també[modifica]