Ricard Artiga i Esplugues

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRicard Artiga i Esplugues
Biografia
Naixement1924 Modifica el valor a Wikidata
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Mort1992 Modifica el valor a Wikidata (67/68 anys)
Reus (Baix Camp) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióempresari Modifica el valor a Wikidata

Ricard Artiga i Esplugues (Reus, 1924 - 1992) fou un empresari avícola reusenc, germà de Cèlia Artiga Esplugues. (El segon cognom escrit també Esplugas)

Va néixer poc després de la tornada dels seus pares de l'Argentina i fou el sisè dels set fills de Francesc Artiga Sardà. Va iniciar diversos negocis com la cria de conills, en acabar la guerra. Però el seu pare tenia una granja de gallines amb el que fou l'iniciador de l'activitat avícola a la ciutat que l'havia de portar a ocupar el primer lloc de l'estat, i el fill va decidir fer un curset avícola a Madrid. El 1944 va morir el pare i progressivament el negoci va esdevenir important i als anys cinquanta era l'activitat més important de la ciutat. El 1957 es va repartir l'herència familiar amb els germans i junt amb la seva germana Assumpció (Sunsi) es va quedar amb la granja. El negoci va perdre pes als anys setanta i finalment els terrenys foren venuts per urbanitzar. Un carrer de Reus porta el seu nom, i està situat a la zona de l'antic velòdrom, un dels pulmons verds de la ciutat[1]

Referències[modifica]

  1. Tricaz, Enric. Homes i dones pels carrers de Reus. Valls: Cossetània, 2010, p. 131. ISBN 9788497916929. 

Ricard Artiga i Esplugas, casat amb Teresa Callizo Soler (1931-1979) Van tenir 5 fills : Cori, Francesc, Dolors, Alfred i Jordi. Va participar activament de la vida política i social de la ciutat: sent regidor de l'ajuntament per representació familiar l'octubre de 1960 quan era alcalde Joan Bertran. Pren possessió del càrrec el 5 de febrer de 1961 encarregant-se de l'escorxador. Continua com a regidor amb el nou alcalde Albouy fins a la seva dimissió el novembre de 1966, efectiva el 5 de febrer de 1967. Membre de la junta de Misericòrdia, fundador i primer president de l'escola Montsant, soci fundador i president de PROCASA, diversos càrrecs a la Cooperativa Comarcal d'Avicultura. Els anys 60 va organitzar viatges de negocis als EUA per aprendre del funcionament i millores en l'avicultura. Posteriorment va fer diversos viatges a Europa.