Vés al contingut

Roca Roja (la Llacuna)

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Roca Roja
Dades
TipusJaciment arqueològic i gruta amb art rupestre Modifica el valor a Wikidata
Part deArt rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica
PeríodeEpipaleolític (-9000/-5000), Ferro-Ibèric Ple (-450/-200)
Característiques
Estil arquitectònicart rupestre naturalista i esquemàtic
Figures9 (cérvol i bocs)
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativala Llacuna (Anoia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióClot de la Cova, la Llacuna (Anoia)
Map
 41° 27′ 53″ N, 1° 29′ 13″ E / 41.4647°N,1.487°E / 41.4647; 1.487
Patrimoni de la Humanitat
Identificador874-002
BCIN
IdentificadorRI-55-0000329

La Roca Roja és un conjunt d'art rupestre protegit com Patrimoni de la Humanitat en el conjunt de l'Art rupestre de l'arc mediterrani de la península Ibèrica. Són dos abrics en una cinglera situada al barranc de Valldeserves, al final de la Plana d'Ancosa, en el terme municipal de la Llacuna (Anoia), tocant a Querol.

El conjunt rupestre està format per les representacions pictòriques distribuïdes en dos abrics afrontats. El primer (Abric I) és format per dues concavitats d'uns 2,50 m d'amplada i una fondària mitjana d'1,70 m, mentre l'altura varia notablement. En la primera d'aquestes concavitats es localitza una figura, que podria correspondre a una cérvola, i en la segona concavitat n'hi ha quatre corresponents a un boc i restes. Una d'aquestes restes podria correspondre a una petita figura humana d'arquer.

A pocs metres a la dreta de l'abric I hi ha una cavitat de dimensions superiors (Abric II). Presenta una amplada de 7 m, una fondària de 2,70 m i uns 5 m d'altura. L'abric mostra una plataforma d'1,50 m d'altura per sobre la base del cingle. En aquest abric II es localitzen quatre figures, corresponents a un boc i restes.

L'estil de les figures identificables és naturalista i esquemàtic de tendència naturalista. Quan el color de les pictografies va del negrós-gris fosc al castany-vermellós.

La cronologia és aproximada. L'estil naturalista-estilitzat podria tenir els seus orígens en l'Epipaleolític i arriba fins al Bronze Antic. Quant a l'esquemàtic tindria el seu origen en el neolític i es perllongaria fins a l'edat del ferro. En la mateixa cinglera hi ha el jaciment arqueològic de la cova de Valldeserves.

Bibliografia[modifica]

  • INVENTARI DEL PATRIMONI ARQUEOLÒGIC DE CATALUNYA (1994). "Roca Roja". A: Corpus de Pintures Rupestres. Àrea Central i Meridional. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Vol. II.
  • NAVARRO FERRÉ, F. "Descubrimiento de pinturas rupestres, del arte levantino, en la comarca del Anoia". Periòdic de l'Anoia. Igualada.
  • NAVARRO FERRÉ, F. "Valldecerves". Historia 16. Año VIII.
  • PALLARES-PERSONAT, J., AYMAMÍ DOMINGO, G. (1995). Manifestacions rupestres al Gran Penedès. Miscel·lania penedesenca, 45-56.
  • VIÑAS, R.; SARRIÁ, E.; ALONSO, A. (1983). La pintura rupestre en Cataluña. Barcelona.

Referències[modifica]

  • «Roca Roja». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 10 setembre 2013].