Vés al contingut

Rubén Trenzano Juan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRubén Trenzano Juan
Biografia
Naixement2 de febrer de 1976
L'Orxa
Activitat
OcupacióFuncionari i polític
OcupadorUniversitat de València
PartitCompromís

Rubén Trenzano Juan (L'Orxa, 2 de febrer de 1976)[1] és un polític valencià. Es va llicenciar en Filologia Catalana[1] per la Universitat de València l'any 2000[1] i va treballar com a cap de l’Àrea de Formació Lingüística de la Universitat de València des de 2004 fins a 2015. L'any 2015 entrà al Consell del Botànic com a director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, un càrrec que va ocupar fins al 2023.[2]

Trenzano va fer el decret de plurilingüisme[3] que acabava amb el sistema de línies en valencià i línies en castellà que s'havia implementat arran de la Llei d'ús i ensenyament del valencià de l'any 1983.

Durant el seu mandat l'any 2017 en la Conselleria d'Educació junt amb Vicent Marzà es va dur a terme la campanya "Sempre teua, la teua llengua".[4] Tot i la millora del coneixement del valencià durant el seu mandat, el seu ús va decréixer.[5] Trenzano va crear els Criteris lingüístics de l'Administració de la Generalitat que van causar polèmica[6] per no seguir les formes aconsellades per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. A més a més, Trenzano anuncià el requisit lingüístic per al personal sanitari[7] per a una tercera legislatura del govern del Botànic que mai es produiria.

Els jutges van imputar a Rubén Trenzano per la causa sobre les ajudes al germà de Ximo Puig que es va acabar arxivant[8] en 2023.

Trenzano amb el conseller Marzà en la presentació de la campanya "Sempre teua. La teua llengua" en 2017.


Política lingüística de la Generalitat Valenciana
Precedit per:
-
Escut del País Valencià
Director general de Política Lingüística
de la Generalitat Valenciana

2015 – 2022
Succeït per:
Ignacio Martínez Arrúe

Referències[modifica]