Sandra Brucet Balmaña

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaSandra Brucet Balmaña

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1976 Modifica el valor a Wikidata (47/48 anys)
Cassà de la Selva (Gironès) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Girona
Universitat d'Aarhus Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEcologia aquàtica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióbiòloga Modifica el valor a Wikidata
OcupadorICREA Modifica el valor a Wikidata

Sandra Brucet Balmaña (Cassà de la Selva, 1976) és una biòloga catalana, doctora en biologia, especialista en ecologia aquàtica i professora d'investigació ICREA de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunta (UVic-UCC). Coordina el Grup d'Ecologia Aquàtica dins del Departament de Biociències de la UVic. Les seves investigacions se centren en l'estudi dels ecosistemes aquàtics continentals i en les conseqüències que tenen les activitats humanes sobre les zones humides.[1]

Trajectòria acadèmica[modifica]

Va realitzar diverses estades post-doctorals a l'estranger, entre elles una estada Marie Curie a la Universitat d'Aarhus (Dinamarca, 2013). El projecte que va desenvolupar-hi li va permetre consolidar-se com una investigadora de referència en l'estudi dels ecosistemes aquàtics continentals i en les conseqüències que tenen les activitats humanes sobre els llacs i zones humides.

També va treballar al Joint Research Centre (JRC),[2] de la Comissió Europea a Itàlia, on donava suport científic a les directives europees relacionades amb del medi ambient i els recursos naturals.

Va ser una de les autores de l'informe sobre Europa i Àsia central de la Plataforma Intergovernamental de la Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES),[3] i en concret del capítol sobre l'estat passat, present i futur de la biodiversitat en aquest territori. El seu treball i aportacions sobre la biodiversitat en els sistemes aquàtics continentals aporta com a conclusions que és preocupant l'alteració i desaparició de zones humides a la regió mediterrània com a conseqüència de l'agricultura intensiva, l'extracció d'aigua, la urbanització i el canvi climàtic.

El 2015 va ser la primera doctora que va aconseguir un contracte ICREA (Institució Catalana de Recerca Avançada) per realitzar investigació i recerca al campus de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.[4]

Premis i reconeixements[modifica]

  • Millor publicació, EU WISER (2012)[5]
  • Millor jove investigadora científica, Institute for Environment and Sustainability, European Commission (2010)
  • Medalla Naumann-Thienemann per la recerca destacada en limnologia com a membre de l'equip de recerca del professor Erik Jeppensen (2010)

Referències[modifica]

  1. «Grup d'Ecologia Aquàtica de la UVic-UCC».
  2. «European Commission | Search». [Consulta: 7 maig 2020].
  3. «IPBES Home page | IPBES». [Consulta: 7 maig 2020].
  4. Redacció «La UVic-UCC aconsegueix una investigadora ICREA». Osona.Com, 05-10-2015.
  5. Brucet S.. Pédron S. Mehner T. Lauridsen T. L. Argillier C. Winfield I. Volta P. Emmrich M. Holmgreen K. Rask M. Krause T. Palm A. Kelly F. Jeppesen E. «Fish diversity in European lakes: climate predictors dominate over anthropogenic pressuress». Freshwater Biology, 2012.

Enllaços externs[modifica]