Vés al contingut

Sandvitx de tonyina

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarSandvitx de tonyina
Un sandvitx de tonyina, amb alvocat i olives negres Modifica el valor a Wikidata
Característiques
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Detalls
Tipussandvitx Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsamanida de tonyina i pa Modifica el valor a Wikidata

El sandvitx de tonyina o entrepà de tonyina és un tipus de entrepà molt popular, que usualment es realitza amb tonyina de llauna, maionesa i vegetals. En algunes variants s'usa oli d'oliva en lloc de maionesa. The New York Times l'anomena la «quinta essència» dels entrepans.[1][2] El Daily Mail el va anomenar «la base dels accelerats dinars d'oficina per a tota una generació».

Ingredients i preparació[modifica]

Un sandvitx de tonyina tradicional es prepara usualment amb tonyina de llauna, maionesa i diverses verdures, com ara enciam, tomàquet, cogombres, ceba, olives negres i alvocat.[3] D'altres preparacions s'usen en lloc de maionesa, oli d'oliva, crema o vinagre.

Un sandvitx obert de tonyina, amb tomàquet i guacamole.

Variants[modifica]

Hi ha una variant en la qual s'agreguen al sandvitx llesques de tomàquet i formatge americà, sobre un muffin anglès; se serveix amb el formatge fos.

Informació nutricional[modifica]

La tonyina és un aliment relativament alt en proteïnes i amb alt contingut d'Omega-3. Un sandvitx realitzat amb 100 grams de tonyina i dues llesques de pa blanc torrat, conté aproximadament 287 calories, 96 de les quals són de greix. Conté a més 20 grams de proteïnes i 27 grams de carbohidrats.[4][5]

Un sandvitx de tonyina de preparació comercial tindrà més calories basant-se en la seva mida. Un Subway de tonyina de 15 cm i 250 gm té 530 calories, 280 provinents del greix, al voltant d'1 gm de sodi i 22 gm de proteïnes.[6]

Referències[modifica]

  1. Lo más puro, perfecto. Diccionario de la lengua española Espasa-Calpe 2005. Wordreference.com. Consultado el 27 de junio de 2010.
  2. Burros, Marian. Cookbooks fail in search for the quintessential tuna sandwich. Reimpreso el 12 de marzo de 1985 en The Review Spokesman. (en inglés)Consultado 3 de enero de 2009
  3. Tate, Ashley. «Tuna Sandwich, 4 Ways» (en anglès). Realsimple.com. Arxivat de l'original el 2014-03-20. [Consulta: 3 gener 2010].
  4. «Nutrition Facts and Analysis for Fish, tuna salad» (en anglès). Nutritiondata.com. [Consulta: 3 gener 2009].
  5. «Nutrition Facts and Analysis for Bread, white, commercially prepared, toasted» (en anglès). Nutritiondata.com.. [Consulta: 3 gener 2009].
  6. «Subway Restaurants official web site nutrition page» (en anglès). Subway.com. [Consulta: 3 gener 2009].

Enllaços externs[modifica]