Sant Domènec del Castell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Domènec del Castell
Imatge
Lloc que ocupava l'església
Dades
TipusAntiga capella de castell
Característiques
Estat d'úsruïnós Modifica el valor a Wikidata
MaterialPedra i maons
Altitud51,4 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEl Soler (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCastell del Soler
Map
 42° 42′ N, 2° 48′ E / 42.7°N,2.8°E / 42.7; 2.8
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà
Façana meridional
Mur meridional, interior

Sant Domènec del Castell era la capella del Castell del Soler, del poble del Soler, a la comarca del Rosselló (Catalunya del Nord).

Les seves restes estan situades[1] en el castell del Soler, dalt d'un turó d'argila de la riba de la Tet, al nord del poble del Soler. Aquest turó, amb el castell i l'església, s'ensulsià en una avinguda de la Tet a la segona meitat del segle xvi.

Història[modifica]

L'església dedicada a sant Domènec és esmentada des del 959. Des de la seva construcció va estar dins de la jurisdicció directa de l'església d'Elna, juntament amb el castell i l'església parroquial de Sant Julià i Santa Basilissa.

El 1256 fou quan Bernat de Berga, bisbe d'Elna, decidí de construir una església en el castell del Soler.

L'edifici[modifica]

Actualment només roman dempeus el mur sud i una part de la capçalera, al nord de la cellera del Soler, integrat en la pàrquing públic que s'hi ha obert després de corregir una part dels efectes de les ensulsiades de l'indret. Es tracta d'una paret de dimensions considerables, on es conserva l'espai de la porta a migdia, i finestres, tot d'època romànica tardana. Al que seria l'interior de l'església hi ha l'arrencada de la volta; tot plegat fa pensar en una església de dimensions considerables.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan; Ponsich, Pere; Gual, Raimon. «El Soler». A: El Rosselló i la Fenolleda. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 14). ISBN 84-85194-59-4. 
  • Gavín, Josep M. «Ros 284 i 285. Sant Julià i Santa Basilissa del Soler». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere. «Esglésies del Rosselló anteriors al 1300: El Soler. Sant Domènec del castell del Soler». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]