Sant Julià i Santa Basilissa de Torrelles

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Julià i Santa Basilissa de Torrelles
Imatge
Absis romànic de l'església
EpònimJulià i Basilissa Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia parroquial
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicart preromànic Modifica el valor a Wikidata
MaterialPedra i maons
Altitud5,5 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTorrelles de la Salanca (Rosselló) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióTorrelles de la Salanca
Map
 42° 45′ 19″ N, 2° 59′ 33″ E / 42.7554°N,2.99251°E / 42.7554; 2.99251
Bé catalogat a l'Inventari general del patrimoni cultural
IdentificadorIA00029727
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Julià i Santa Basilissa de Torrelles és l'església romànica, actualment parroquial, del poble rossellonès de Torrelles de la Salanca, a la Catalunya Nord.

Està situada[1] al bell mig del nucli antic d'aquest poble, en el centre de l'antiga cellera.

Història[modifica]

El primer esment del lloc es remunta al 988, quan s'esmenta en una donació al monestir de Sant Miquel de Cuixà. A la segona meitat del segle xi aquesta església fou la d'una comunitat augustiniana dependent de Sant Joan de Perpinyà.

Descripció[modifica]

Una desafortunada intervenció feta el 1912 desfigurà del tot aquest temple romànic. Les tres naus originals es reduïren a una, i se'n suprimiren els pilars i les voltes. Els tres absis quedaren amagats dins dels edificis adjacents. Caldria una intervenció important perquè l'església recuperés, almenys en part, l'aspecte original.

Segons Jean-Auguste Brutails,[2] l'església tenia tres naus, amb una amplada de 4,20 m la central i 2,20 les col·laterals. Els pilars tenien forma de creu, amb un gruix d'1,68 m. La volta central era de mig punt, amb una alçada de 10 m i arcs torals de ferradura peraltada, alts de 9 m, mentre que els laterals eren de quart d'esfera, amb una alçada de 6,60; els arcs torals eren de ferradura. Les arcades que unien les tres naus tenien una alçària de 5,8 m. La llum hi penetrava per unes finestres situades a les filades inferiors de la volta. Tot fa pensar que en un origen la coberta fos de fusta sobre arcs de diafragma. Cal fer notar que a la catedral d'Elna i a l'abadia d'Arles s'ha observat exactament el mateix.[3]

L'absis central sobresortia quasi dos metres dels dos laterals, una part dels quals es va conservar a l'interior de les cases adjacents, fins que foren alliberats fa pocs anys, i ara es poden veure a l'exterior.

L'església tenia motllures esculpides, una ara esculpida i una pica baptismal, tot romànic, conservat en part a diversos llocs de l'església actual, en part integrat en les parets refetes el 1912.

Bibliografia[modifica]

  • Brutails, Jean-Auguste. Notes sobre l'art religiós en el Rosselló. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya, 1901. 
  • Gavín, Josep M. «301. Sant Julià i Santa Basilissa de Torrelles». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere. «Torrelles de la Salanca: Sant Julià i Santa Basilissa de Torrelles de la Salanca». A: El Rosselló. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1993 (Catalunya romànica, XIV). ISBN 84-7739-601-9. 

Referències[modifica]

  1. «La cellera de Torrelles, en els ortofotomapes de l'IGN». Arxivat de l'original el 2015-12-26. [Consulta: 25 desembre 2015].
  2. Brutails 1901.
  3. Ponsich 1993.