Sant Miquel del Castell de Cabrenç

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Miquel del Castell de Cabrenç
o de Cabrenys
Dades
TipusCapella de castell
Part deCabrenç Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióSegle XI
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsruïnós Modifica el valor a Wikidata
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.334 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSerrallonga (Vallespir) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLa Menera i Serrallonga (Vallespir)
Map
 42° 22′ N, 2° 32′ E / 42.36°N,2.54°E / 42.36; 2.54

Sant Miquel del Castell de Cabrenç, o de Cabrenys és la capella del castell, o torres, de Cabrenç, de la comuna nord-catalana de Serrallonga, a la comarca del Vallespir (Catalunya del Nord).

Està situada[1] en el castell de Cabrenç, en el cos meridional dels diferents recintes que formen el castell.

Història[modifica]

Les referències d'aquesta capella són tardanes, respecte les del conjunt de Cabrenç: el 1255 el senyor del castell, Bernat Hug de Serrallonga, hi fa un llegat testamentari. El 1280, així mateix, apareix en una butlla papal, en una relació de les esglésies que no havien de pagar res a causa de les seves rendes, molt reduïdes. Amb l'abandonament del castell passà a ser una simple ermita de la parròquia de Santa Maria de Serrallonga. Anomenada Sant Miquel de les Torres el segle xvii, fins al segle xix la parròquia de Serrallonga hi anava en processó el dia 8 de maig.

Sense que s'hagi pogut comprovar, es diu que el terme miquelet procedeix d'unes partides armades que tenien com a referència aquesta ermita.

Arquitectura[modifica]

Era una església petita, d'una sola nau, coberta amb volta de canó i absis semicircular a llevant. En l'actualitat es conserva l'angle nord-oest del temple, fet amb carreus ben treballats. Els murs arriben als 90 cm de gruix, i la planta observable fa cinc per quatre metres; s'entreveu la base de l'absis semicircular.

Bibliografia[modifica]

  • Becat, Joan. «85 - La Menera». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Becat, Joan. «162 - Serrallonga». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Vall 79. Sant Miquel de Cabrenys». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3**). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Mallet, Géraldine. Églises romanes oubliées du Roussillon. Toulouse-Barcelone: Les Presses du Languedoc, 2003. ISBN 2859982442.  P. 275-276
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Serrallonga». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 
  • Ponsich, Pere; Bolòs i Masclans, Jordi; Puigferrat i Oliva, Carles. «Serrallonga: Sant Miquel del castell de Cabrenys (o de Serrallonga)». A: El Vallespir. El Capcir. El Donasà. La Fenolleda. El Perapertusès. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1996 (Catalunya romànica, XXV). ISBN 84-412-2514-1. 

Referències[modifica]