Vés al contingut

Sant Silvestre de Villerac

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Sant Silvestre de Villerac
Imatge
EpònimSilvestre I Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusEsglésia antigament parroquial
ConstruccióSegles XI-XII
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aSilvestre I Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud476,7 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaClarà i Villerac (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVillerac
Map
 42° 35′ 40″ N, 2° 27′ 16″ E / 42.59442°N,2.45431°E / 42.59442; 2.45431
Activitat
Diòcesibisbat de Perpinyà i Elna Modifica el valor a Wikidata  (parròquia de Sant Miquel de Conflent) Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata

Sant Silvestre de Villerac és l'església, antigament parroquial i ara sufragània de Sant Martí de Clarà, d'origen romànic del nucli de Villerac, de la comuna de Clarà i Villerac, a la comarca del Conflent, de la Catalunya del Nord. Està situada[1] en la part oriental del nucli vell de Villerac, al costat septentrional del cementiri local.

Història[modifica]

Absis i retaule

Malgrat que per les seves característiques és clarament anterior, el primer esment d'aquesta església és del 1348, en un document on consta el seu rector: Tolosa Imbert.

Inicialment era consagrada a Sant Salvador; l'advocació canvià vers l'any 1590. També són presents a l'església nombroses imatges de sant Esteve màrtir, atès que va recollir imatgeria, i possiblement com a segona, l'advocació, de Sant Esteve de Pomers.

L'edifici[modifica]

És una església romànica molt modificada. Conserva de l'edifici original el sector de ponent, amb la porta de mig punt feta amb dovelles llargues i estretes, a la façana sud. Damunt de la porta hi ha una finestra d'una sola esqueixada, que fou tapiada per la part interior. Una altra finestra es troba a la façana de ponent, damunt de la qual hi ha un petit campanar d'espadanya. Les parts romàniques conservades presenten un aparell del segle xi.

L'església conserva imatgeria barroca dels sants patrons, així com de sant Pere, i nombrosos objectes de culte, sobretot d'època barroca.

Bibliografia[modifica]

  • Adell i Gisbert, Joan-Albert; Ponsich, Pere; Puigferrat i Oliva, Carles. «Clerà: Sant Silvestre de Villerac». A: La Cerdanya, el Conflent. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica. Volum VII). ISBN 84-77399-51-4. 
  • Becat, Joan. «40 - Clarà i Villerac». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. II. Montoriol - el Voló. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf 28. Sant Silvestre de Villerac». A: Capcir - Cerdanya - Conflent - Vallespir - Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies, 3*). ISBN 84-85180-12-7. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Clerà». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sant Silvestre de Villerac