Vés al contingut

Santa Àgata (Clariana de Cardener)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Àgata
Imatge
Dades
TipusEsglésia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle X Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura romànica Modifica el valor a Wikidata
Altitud495 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaClariana de Cardener (Solsonès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 55′ 42″ N, 1° 38′ 24″ E / 41.92822°N,1.64012°E / 41.92822; 1.64012
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC35315 Modifica el valor a Wikidata

Santa Àgata és una església al municipi de Clariana de Cardener (Solsonès) que data del segle x i que forma part de la diòcesi de Solsona. Està inclosa dins la llista del patrimoni arquitectònic català.

Situació[modifica]

Es troba a la part central del terme municipal, al sud-est del nucli de Clariana. S'alça a la carena de llevant del turó de Flotats, entre la rasa del Rèvol i el Cardener. Des del punt quilomètric 66,6 de la carretera C-55 (de Manresa a Solsona), que passa pel peu del turó, una pista hi puja en 400 metres.

Descripció[modifica]

Absis

Església d'una nau de proporcions allargassades amb coberta de volta esquifada. L'absis, obert a la nau per un arc triomfal, és de planta semicircular ultrapassada. La porta original es trobava al mur de tramuntana, gairebé tocant la capçalera, i encara es pot veure tapiada. Era un arc de ferradura suau, fet de llosetes i sense galzes. Actualment la porta es troba al mur de migjorn i és d'arc de mig punt adovellat.[1]

Exteriorment està cobert a dues aigües i té un campanar de cadireta.[1]

Història[modifica]

Hi ha molt poques dades d'aquesta església. Formava part de la influència del castell de Cardona i dels vescomtes d'Osona. Malgrat l'edifici es pot datar del començament d'època romànica, la seva consagració va ser cap al segle xii.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Santa Àgata
  1. 1,0 1,1 1,2 «Santa Àgata». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 14 abril 2015].