Santa Eulàlia de Vilella

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Santa Eulàlia de Vilella
Imatge
Dades
TipusEsglésia antigament parroquial
Úsesglésia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
MaterialPedra
Altitud287,9 m Modifica el valor a Wikidata
PlantaNau única, absis semicircular.
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaRigardà (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióVilella
Map
 42° 38′ N, 2° 32′ E / 42.63°N,2.54°E / 42.63; 2.54
Activitat
DiòcesiElna - Perpinyà
L'església, de lluny
Interior, capçalera
Interior, peus de la nau
Frontis occidental

Santa Eulàlia de Vilella és una capella que fou església parroquial del poble de Vilella, i antigament de tot el terme de Rigardà, de la comarca del Conflent, a la Catalunya del Nord, al qual pertany.

És[1] a prop al nord-est del poble de Rigardà, en el lloc on hi hagué el poble, ara despoblat, de Vilella. És accessible a peu per un camí rural que hi mena directament des del pàrquing del vilatge de Rigardà.

Estigué molts anys abandonada, i fins i tot serví de magatzem agrícola i de residència. En l'actualitat torna a ser, tot i abandonada, un monument romànic digne de visita. És una església d'una sola nau, amb absis semicircular a llevant i un petit campanar d'espadanya. La seva porta de marbre, romànica, va ser extreta i muntada de nou l'any 1644 en el mur oriental de l'església parroquial de Santa Eulàlia i Santa Júlia de Rigardà, juntament amb el retaule de Santa Eulàlia, del segle xv. És un exemplar del romànic tardà, del pas del segle xii al XIII.

Bibliografia[modifica]

  • Badia i Homs, Joan. «Rigardà: Santa Eulàlia de Vilella». A: La Cerdanya. El Conflent. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica, VII). ISBN 84-7739-951-4. 
  • Becat, Joan. «134 - Rigardà». A: Atles toponímic de Catalunya Nord. I. Aiguatèbia - Montner. Perpinyà: Terra Nostra, 2015 (Biblioteca de Catalunya Nord, XVIII). ISBN ISSN 1243-2032. 
  • Gavín, Josep M. «Conf. 125. Santa Eulàlia». A: Inventari d'esglésies 3* Capcir-Cerdanya-Conflent-Vallespir-Rosselló. Barcelona: Arxiu Gavín, 1978 (Inventari d'esglésies). ISBN 84-85180-13-5. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Rigardà». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]