Sargantana de les Pitiüses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSargantana de les Pitiüses
Podarcis pityusensis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN17800 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaLacertidae
GènerePodarcis
EspèciePodarcis pityusensis Modifica el valor a Wikidata
(Müller, 1927)

La sargantana de les Pitiüses[1] (Podarcis pityusensis) és una espècie de sauròpsid (rèptil) escatós de la família dels lacèrtids, endèmica de les Pitiüses.[2]

Originària d'Eivissa i Formentera ha estat introduïda a Mallorca. De grandària mitjana i aspecte variable, és una espècie robusta, de potes fortes i cap curt. Existeixen diverses subespècies, algunes de coloració molt fosca amb el ventre blau cobalt. Habita els paratges perifèrics pedregosos de les illes grans, acostant-se també a habitatges humans, murs i escombreres. En illots propers pobla els penyals sense vegetació.

Subespècies[modifica]

La delimitació en subespècies de la sargantana pitiüsa és un tema controvertit, el fet que l'espècie estigui present a les illes habitades, Eivissa i Formentera, amb la consegüent interferència humana, i que alguns illots s'hagin separat en temps relativament recent fa difícil establir una diferenciació taxonòmica definida, en tot cas les anàlisis d'ADN, en curs, tindran la darrera paraula. S'han arribat a proposar fins a 38 subespècies, però per a alguns només se n'han de compatibilitzar 5 per raons morfològiques i proximitat geogràfica (Cirer, 1981, 1987, en negreta a la llista seguides de les varietats que li correspondrien). La classificació més recent (Salvador, 1984, revisat per Kroniger i Zawadzki, 2002), en proposa 23:[3]

Sinònims: Characae (Buchholz, 1954), Illot de Sa Mesquida; martinezi (Cirer, 1980), Sal Rossa; miguelensis (Eisentraut, 1928), Punta de Sa Ferradura; purroigensis (Buchholz, 1954), Ses Illetes de Porroig.
Sinònim: zenonis (Müller, 1928), s'Escull de S'Espartar.
  • Podarcis pityusensis schreitmuelleri (Müller, 1927), Es Malvins.
Sinònim: affinis Müller, 1927, Es Malví Pla. Per Cirer les subespècies schreitmuelleri, canensis, hortae, ratae, redonae i tagomagensis serien varietats i el conjunt de la subespècie es definiria per ser de talla gran i robusta, dors verd brillant i disseny negre.
Sinònim: grossae, Müller, 1929, Illa de Santa Eulària.
Sinònims algae (Wettstein, 1937), illa de S'Alga; grueni (Müller, 1928), es Trucadors; espardellensis (Eisentraut, 1928), s'Espardell; puercosensis (Buchholz, 1954), illa des Porcs; espalmadoris (Müller, 1928), S'Espalmador; subformenterae (Buchholz, 1954), Conill de Formentera; sabinae (Buchholz, 1954), la Savina.
  • Podarcis pityusensis ahorcadosi (Einsentraut, 1930), illa des Penjats
  • Podarcis pityusensis caragolensis (Buchholz, 1954), En Caragoler.
  • Podarcis pityusensis gastabiensis (Eisentraut, 1928), illa de Casteví
  • Podarcis pityusensis negrae (Eisentraut, 1928), ses Illetes Negres
  • Podarcis pityusensis torretensis (Buchholz, 1954), illa de sa Torreta.
  • Podarcis pityusensis maluquerorum (Mertens, 1921), Bleda Plana i Escull Vermell. Per Cirer les subespècies frailensis, hedwigkamerae i muradae serien varietats i el conjunt de la subespècie es definiria per ser de talla molt gran i robusta, de coloració melànica.
  • Podarcis pityusensis frailensis (Eisentraut, 1928), illa des Frares.
  • Podarcis pityusensis hedwigkamerae (Müller, 1927), ses Margalides
  • Podarcis pityusensis muradae (Eisentraut, 1928), illa Murada.
  • Podarcis pityusensis vedrae (Müller, 1927), es Vedrà i es Vedranell. Talla gran i coloració blavosa.
Sinònim: vedranellensis (Müller, 1929), es Vedranell.

Galeria[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sargantana de les Pitiüses
  1. Enciclopèdia d'Eivissa i Formentera, sargantana
  2. «Fauna endèmica de Balears». Servei de Protecció d'Espècies. Govern de les Illes Balears. Arxivat de l'original el 2013-06-14. [Consulta: 5 febrer 2012].
  3. Lagartija de las Pitiusas – Podarcis pityusensis (Boscá, 1883) - Enciclopedia virtual de los vertebrados españoles Arxivat 2018-05-09 a Wayback Machine. (castellà)