Scrimshaw

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un scrimshaw realitzat per l'artista Leo Meyer en una dent de balena.

Scrimshaw (en anglès, ['skɺɪmshɔ]) és una paraula provinent de l'anglès que descriu la realització de gravats en os o vori de balena o vori de morsa. A voltes també s'utilitza en referència a escultures fetes amb els mateixos materials.[1] Modernament, amb la prohibició de la caça de balenes, es realitza aquesta tècnica en altres materials amb propietats semblants, com el plàstic o la fusta de boix.

Aquest art s'associa tradicionalment amb els caçadors de balenes, que el van desenvolupar a partir del segle xviii per aprofitar les dents dels exemplars que caçaven i omplir les hores mortes. Amb un ganivet o punxó, realitzaven gravats al material que després tenyien amb tinta, sutja, tabac o altres pigments. El resultat és un dibuix de línies fines de color fosc que contrasta amb la blancor del vori o os. Els pastors del Pirineu realitzaven gravats semblants en les culleres i d'altres estris que feien de boix, els quals omplien d'una barreja de pols de sutja i llard.[2]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Scrimshaw
  1. «Scrimshaw». Merriam-Webster Dictionary.
  2. Sánchez Sans, Maria Elisa. Maderas tradicionales españolas (en castellà). 1984. Madrid: Nacional, p. 128. ISBN 84-276-0683-3.