Vés al contingut

Sd.Kfz. 254

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Sd.Kfz. 254
Historial de servei
GuerresSegona Guerra Mundial
Característiques generals
TipusVehicle blindat de reconeixent
País d'origenAlemanya nazi Alemanya Nazi
FabricantSaurer
Dimensions
Pes6,4 Tm
Amplada2,2 m
Longitud4,56 m
Altura total1,88 m
Tripulació7 homes
Especificacions
MotorSaurer CRDv
Prestacions
Vel. carretera60 km/h
Autonomia carretera500 km
Armament
PrimariMetralladora de 7,92 mm MG34
Blindatge en bucfrontal = 15 mm
lateral = 8 mm

El Mittlerer Gepanzerter Beobachtungskraftwagen Sd. Kfz. 254 fou un vehicle blindat mitjà de reconeixement utilitzat per Wehrmacht a la Segona Guerra Mundial.

Història[modifica]

El 1936, un tractor d'artilleria amb la designació RR-7/2 va ser dissenyat per Saurer per a l'exèrcit austríac. Va superar la fase de proves el 1937 i es va començar a fabricar el 1938. Es van fer 12 unitats abans de l'annexió d'Àustria per part d'Alemanya. Després d'això la Wehrmacht va adoptar el model i va utilitzar el xassís per desenvolupar un transport de tropes lleuger.

Aquest disseny, però, es va descartar el 1940, i es va reconvertir en un vehicle de reconeixement equipant-lo amb un equip de radio. Se li va donar una nova designació, RK-7 (Räder-Klettenfahrgestell), però va ser anomenat Sd.Kfz. 254 per la Wehrmacht. Es van arribar a produir 140 unitats. La majoria van ser utilitzats al front oriental, però alguns es van reconvertir a observadors artillers i van ser utilitzats pels Afrika Korps.

El més inusual del Sd.Kfz. 254 és el seu sistema de rodes i erugues. A camp a través utilitza les erugues per moure's més fàcilment, però en carretera pot desplegar quatre rodes que porta als laterals, cosa que li permet desplaçar-se més ràpid.[1]

Tank Svobody[modifica]

El 1950, el mecànic Václav Uhlík de la República Txeca trobà les restes d'un Sd.Kfz. 254. El va reparar i reconvertir en un transport blindat, que al 25 de juliol de 1953 va utilitzar per travessar tres fronteres i penetrar 30 quilòmetres a l'Alemanya Occidental. Allà va demanar asil i posteriorment emigrar als Estats Units, on el vehicle va ser exposat com al "Tanc de la Llibertat" (Tank Svobody en txec). Actualment és propietat d'una col·lecció privada.

Referències[modifica]

  1. Chamberlein, Peter. Encyclopaedia Of German Tanks Of World War Two: The Complete Illustrated Directory of German Battle Tanks, Armoured Cars, Self-propelled Guns and Semi-tracked Vehicles, 1933-45. ISBN 1-85409-214-6.