Vés al contingut

Senecio inaequidens

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSenecio inaequidens Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Planta
Color de les florsgroc Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
TribuSenecioneae
GènereSenecio
EspècieSenecio inaequidens Modifica el valor a Wikidata
DC.
Vista de la planta
Detall de la inflorescència
Fructificant

El seneci del Cap (Senecio inaequidens) és una planta de la família de les compostes (asteràcies), nadiua del sud d'Àfrica i naturalitzada al voltant del món en zones de clima temperat.

Arreu del territori espanyol està catalogada com a espècie exòtica invasora. Entre altres, això implica que està prohibit comercialitzar-la i introduir-la al medi natural. Tampoc es poden reintroduir exemplars que hagin estat extrets de la natura.[1]

Descripció[modifica]

Senecio inaequidens és una herba sufruticosa, ramificada des de la base. Arriba a 70 cm d'altura, encara que usualment és més baixa. Les tiges són estriades, glabres o amb pèls escampats. Les fulles, en disposició alterna sobre la tija, són sèssils, semiamplexicaules, linears a oblongo-lanceolades o oblanceolades (rara vegada pinnatipartides), d'1 a 4 cm de llarg i 1 a 4 mm d'ample, de marge sencer o denticulat i àpex agut o acuminat. La inflorescència és un ram o corimbe de capítols ("flors" grogues de 1-1,5 cm de diàmetre) pedicel·lats d'involucre entre campanulat i subcilíndric, cadascuna amb al voltant d'una dotzena de flors ligulades i 100 flors tubulars, de color groc. El fruit és una cipsela subcilíndrica d'uns 2 mm de llarg, amb un vil·là d'abundants pèls blancs.[2]

Distribució i hàbitat[modifica]

Senecio inaequidens és nadiu del sud d'Àfrica (de Moçambic a Sud-àfrica).[3] Es distribueix principalment en herbassars de l'Alt Veld, en altituds entre els 1400 i 2800 metres sobre el nivell del mar.[4] A la seva àrea d'origen també hi és present com a planta ruderal a la vora de camins o en pasturatges secundaris.

Distribució secundària[modifica]

L'espècie té un alt potencial invasiu i s'ha distribuït al voltant del món per mitjans antropogènics. S'especula que va arribar a Europa accidentalment a través del comerç de llana d'ovella, d'on es va estendre a Austràlia, Amèrica del Nord i al Con Sud (on va ser identificada originalment com el seu parent proper, Senecio madagascariensis).[4][5] Actualment es reporta en expansió a la seva regió nativa, i n'existeixen registres recents a l'Àfrica Oriental, l'Àsia Oriental i altres zones de clima temperat.[5] Es tracta d'una espècie pionera que colonitza ràpidament hàbitats pertorbats, com ara ribes de camins, cultius, àrees desboscades i dunes costaneres.[4]

Toxicitat[modifica]

Seneciosis (intoxicació per ingesta de Senecio sp.) és una de les causes més comunes d'intoxicació vegetal a Sud-àfrica. En particular, s'ha demostrat que Senecio inaequidens és una planta tòxica per a ésser humà i el bestiar, a causa del seu contingut d'alcaloides pirrolizidínics.[6] A l'Argentina s'han reportat morts per ingesta accidental de llavors de la planta, presents com a impureses en la farina de blat.[5] Això converteix Senecio inaequidens en una planta d'importància mèdica en ramaderia i agricultura, particularment en la viticultura.[4]

Taxonomia[modifica]

Senecio inaequidens va ser descrita en 1838 per Augustin Pyrame de Candolle, a Prodromus systematis naturalis regni vegetabilis 6: 401.[3]

Etimologia[modifica]

Senecio: nom genèric del llatí sĕnĕcĭo, -ōnis, ancià, pels vil·lans blancs del fruit que recorden un cap canós.

inaequidens: epítet llatí que significa "de dents desiguals o irregulars"[7]

Sinonímia[modifica]

Senecio inaequidens pertany a un complex d'espècies de complicada diferenciació.[5] Diversos repositoris esmenten diferents sinònims:

Segons Tropicos.org
  • Senecio burchellii DC.[8]
Segons The Plant List
  • Senecio harveianus MacOwan
  • Senecio vimineus Harv. [invàlid]
  • Senecio vimineus (auctt. senar DC. & Harv.) DC.[9]
Segons Plants of the World Online

No se'n registren sinònims.[3]

Referències[modifica]

  1. Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient «Reial decret 630/2013, de 2 d'agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores.». BOE, Suplement en llengua catalana al núm. 185, dissabte 3 agost 2013, p. Secc. I. p. 18 [Consulta: 19 març 2019].
  2. «Senecio inaequidens DC.». Malezas de México. Vibrans, Heike, 14-07-2009. [Consulta: 31 agost 2021].
  3. 3,0 3,1 3,2 Real Jardín Botánico de Kew. «Senecio inaequidens DC.» (en anglès). Plants of the World Online. [Consulta: 31 agost 2021].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Senecio inaequidens (South African ragwort)» (en anglès). CAB International, 22-11-2019. [Consulta: 31 agost 2021].
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Rzedowski, Jerzy, Heike Vibrans y Graciela Calderón de Rzedowski «Senecio inaequidens DC. (Compositae, Senecioneae), una maleza perjudicial introducida en México». Acta Botánica Mexicana, 63, 2003, pàg. 83-96 [Consulta: 31 agost 2021].
  6. Dimande, A.F.P., et al. «The toxicity of Senecio inaequidens DC.». Journal of the South African Veterinary Association, 78, 3, 2007, pàg. 121-129. DOI: 10.4102/jsava.v78i3.302 [Consulta: 31 agost 2021].
  7. «Inaequidens» (en anglès). World of Succulents. [Consulta: 31 agost 2021].
  8. Jardín botánico de Misuri. «Senecio inaequidens DC.» (en anglès). Tropicos.org. [Consulta: 31 agost 2021].
  9. «Senecio inaequidens DC.» (en anglès). The Plant List. [Consulta: 31 agost 2021].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]