Setge de la Meca (683)

Infotaula de conflicte militarSetge de la Meca (683)
segona guerra civil islàmica
Setge de la Meca (683) (Orient Pròxim)
Setge de la Meca (683)
Setge de la Meca (683)
Setge de la Meca (683)
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipussetge Modifica el valor a Wikidata
Datasetembre a novembre del 683
Coordenades21° 24′ N, 39° 48′ E / 21.4°N,39.8°E / 21.4; 39.8
LlocLa Meca
Resultatvictòria califal
Bàndols
Califat omeia rebels alides
Comandants
Al-Hussayn ibn Numayr as-Sakuní Abd-Al·lah ibn az-Zubayr

El setge de la Meca del 683 formà part de la Segona guerra civil islàmica.

Antecedents[modifica]

Durant el govern de Muàwiya I, Al-Hussayn ibn Alí va refusar de prestar jurament al presumpte hereu Yazid I, i a la mort del califa el 680 va ratificar la no acceptació de Yazid, igual que va fer al-Hussayn ibn Alí. Per escapar de les persecucions omeies van fugir a la Meca.

Després de la mort d'Al-Hussayn a la batalla de Karbala, Abd-Al·lah ibn az-Zubayr va començar a reclutar partidaris i una tropa fou enviada des de Medina per posar fi a l'activitat; les forces estaven sota el comandament del seu germà Amr ibn az-Zubayr, però foren rebutjades i Amr fou fet presoner i, amb consentiment del seu germà, fou flagel·lat i va morir poc després (681) i el seu cos exposat públicament. Llavors Abd-Al·lah va proclamar la deposició de Yazid, i el van secundar els Ansar de Medina que van agafar com a cap a Abd-Al·lah ibn Hàndhala i els quraixites de la ciutat que van agafar com a cap a Abd-Al·lah ibn Mutí. Yazid va enviar contra els rebels a Múslim ibn Uqba al-Murrí[1] que va derrotar els medinesos a la batalla d'al-Harra el 27 d'agost del 683.

El setge[modifica]

La mort de Múslim ibn Uqba no va impedir d'assetjar a Abd-Al·lah ibn az-Zubayr que era a la Meca. El 24 de setembre del 683, el nou comandant, al-Hussayn ibn Numayr[2] va iniciar el setge però als 64 dies els assetjants es van assabentar de la mort de Yazid I i van aixecar el setge. Ibn Numayr va intentar convèncer el cap rebel d'acompanyar-lo a Damasc, però no se'n va sortir.

Referències[modifica]

  1. (anglès) Sayyid A. A. Maudoodi, Khelafat o Rajtantro Arxivat 2014-10-24 a Wayback Machine.
  2. (anglès) Lives of the Tewlve Imams From the Alhe Bait, The Fourth Imam: Ali ibne al-Husain