Shukujo wa nani wo wasureta ka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaShukujo wa nani wo wasureta ka

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióYasujirō Ozu Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
GuióYasujirō Ozu Modifica el valor a Wikidata
FotografiaHideo Shigehara Modifica el valor a Wikidata
ProductoraShochiku Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorShochiku Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenJapó Modifica el valor a Wikidata
Estrena1937 Modifica el valor a Wikidata
Durada71 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originaljaponès Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióTòquio Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0029557 Filmaffinity: 556435 Allocine: 126451 Letterboxd: what-did-the-lady-forget Allmovie: v294940 TMDB.org: 98635 Modifica el valor a Wikidata

Shukujo wa nani wo wasureta ka (淑女は何を忘れたか , Què ha oblidat la senyora??) és una pel·lícula de comèdia dramàtica japonesa de 1937 dirigida per Yasujirō Ozu.[1][2] L'any 2009 la pel·lícula fou classificada en el lloc 59 de la llista de les Millors pel·lícules japoneses de tots els temps per la revista de cinema japonesa Kinema Junpo..[3]

Escena amb Michiko Kuwano i Shūji Sano.
Escena amb Michiko Kuwano, Sumiko Kurishima i Tatsuo Saitō.
Escena amb Michiko Kuwano (a l'esquerra) i Tatsuo Saitō.

Argument[modifica]

Komiya és un afable professor de medicina a una universitat de Tòquio, que viu en un matrimoni sense fills amb la seva estricta dona Tokiko. Quan la seva neboda d'Osaka, Setsuko, ve de visita, la Tokiko critica les seves maneres alliberades, inclòs el fet de fumar en públic, cosa que molesta la Setsuko.

La Tokiko demana al seu marit que vagi al seu viatge de golf habitual de cap de setmana a Izu, encara que a Komiya no li agrada. Per no molestar la seva insistent dona, en Komiya se'n va de totes maneres, però deixa el seu equip de golf amb el seu alumne Okada, i escriu una postal dient-li a Tokiko que fa un bon viatge i que fa bon temps. La Setsuko segueix el seu oncle a un bar Ginza i insisteix perquè en Komiya la porti a visitar una casa de geishes, on s'emborratxa. Komiya demana a l'Okada que porti la Setsuko a casa seva, on la Tokiko està disgustada pel comportament de la seva neboda. Passa la nit a casa d'Okada, preocupat pel temps plujós que hauria fet impossible el viatge de golf, que va escriure a la seva postal.

Quan Komiya torna a casa, Tokiko demana que doni una conferència a Setsuko. Mentre ell fingeix fer-ho, demana en secret a Setsuko que intercepti la traïdora postal. Malauradament, Setsuko falla, i en Tokiko llegeix la targeta i descobreix la mentida de Komiya. Ella perd la calma davant els dos, que se'n van per evitar més friccions. Al bar Ginza, la Setsuko dóna una lliçó al seu oncle i li demana que afronti la seva dona. Al seu retorn, en Tokiko demana a la seva neboda que se'n vagi i renya en Komiya per donar mal exemple. Incapaç de contenir-se més, Komiya dóna una bufetada a la seva dona. La Setsuko felicita en secret el seu oncle pel seu comportament, i després va a Tokiko i demana disculpes per haver causat problemes. Komiya també va a Tokiko per demanar disculpes. Quan torna a la seva habitació, Setsuko el renya per la seva inconseqüència, a la qual cosa respon que el millor és «fer el contrari», com renyar un nen mentre lloa a la superfície, o en el seu cas demanar perdó a la seva dona.

Quan Tokiko torna a trobar-se amb les seves amigues Chiyoko i Mitsuko, parla de l'incident com si estigués il·luminada per la «virilitat» del seu marit. La Setsuko es reuneix amb l'Okada abans d'anar a Osaka, fent broma sobre com es tractarien mútuament si estiguessin casats i anunciant el seu retorn per al partit de futbol universitari. Al vespre, Komiya i Tokiko es posen d'acord en com de buida està la casa sense Setsuko, i comparteeixenun cigarret.

Argument[modifica]

Cultura popular[modifica]

En una escena, Setsuko llegeix una edició de la revista de cinema francesa Pour Vous, on destaca una fotografia de l'estrella de cinema Marlene Dietrich.

Lançament en DVD[modifica]

El 2010, el BFI va llançar un DVD de la regió 2 de la pel·lícula com a característica addicional a la seva edició de format dual (Blu-ray + DVD) de Bakushū.[4]

Referències[modifica]

  1. «淑女は何を忘れたか (What Did the Lady Forget?)» (en japonès). Japanese Movie Database. [Consulta: 28 març 2021].
  2. «淑女は何を忘れたか (What Did the Lady Forget?)» (en japonès). Kinema Junpo. [Consulta: 28 març 2021].
  3. «Greatest Japanese films by magazine Kinema Junpo (2009 version)». Arxivat de l'original el 11 juliol 2012. [Consulta: 26 desembre 2011].
  4. «BFI Filmstore Japan». Filmstore.bfi.org.uk. Arxivat de l'original el 2010-07-27. [Consulta: 20 gener 2013].

Enllaços externs[modifica]