Silybum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuSilybum Modifica el valor a Wikidata

Card marià (Silybum marianum)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsterales
FamíliaAsteraceae
SubfamíliaCarduoideae
GènereSilybum Modifica el valor a Wikidata
Adans.
Nomenclatura
Sinònims
Mariana
Mariacantha Modifica el valor a Wikidata

Silybum és un gènere de plantes amb flor de la família Asteraceae. N'hi ha dues espècies del gènere i un híbrid de les dues. Es troben a Europa a la zona del Mediterrani] i també a l'Àfrica del Nord i el Pròxim Orient. Els noms populars normalment fan referència a la llet, nom originat en la saba lletosa i en les taques blanquinoses de les fulles. Segons les tradicions locals era la llet del pit de la Mare de Déu. Són plantes medicinals.[1] Les llavors també eren utilitzades amb fins medicinals.[2] S'investiguen les propietats curatives.[3] Aquests tipus de cards són comestibles, però el seu ús gastronòmic està limitat a certes zones.

Flors seques

Taxonomia[modifica]

Híbrid
Silybum × gonzaloi Cantó, Sánchez Mata & Rivas Mart. (S. eburneum var. hispanicum x S. marianum)

Referències[modifica]

  1. Hogan F, Krishnegowda N, Mikhailova M, Kahlenberg M. (2007). Flavonoid, silibinin inhibits proliferation and promotes cell-cycle arrest of human colon cancer. J Surg Res 143:58-65.
  2. Tamayo C, Diamond S. (2007). Review of clinical trials evaluating safety and efficacy of milk thistle (Silybum marianum [L.] Gaertn.). Integrative Cancer Therapies. 6:146-157.
  3. Gazák R, Walterová D, Kren V «Silybin and silymarin--new and emerging applications in medicine». Curr. Med. Chem., vol. 14, 3, 2007, pàg. 315–38. DOI: 10.2174/092986707779941159. PMID: 17305535.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Silybum